Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Nexans i Halden. Bild: Sondre Aabo
Nexans i Halden. Bild: Sondre Aabo

Olika coronaregler leder till konflikter på Nexans i Halden

De svenska åtgärderna för att förebygga coronasmittan är betydligt mildare än de norska. Det leder till slitningar vid Nexans i Halden, som har många svenska arbetspendlare.

Vid en rad arbetsplatser i Halden jobbar svenskar som pendlar över gränsen varje dag. De svenska reglerna som införts för att hejda coronasmittan är betydligt mildare än det norska. Detta har lett till frustration på Nexans i Halden, skriver Halden Arbeiderblad.

Det är omkring 40 anställda på Nexans som pendlar in till jobbet från Sverige, förutom de svenska tjänstemän på företaget som i dessa tider jobbar hemifrån.

Flera norska arbetare vid företaget som Halden Arbeiderblad pratat med är nu starkt kritiska till att de ska behöva jobba sida vid sida med svenskarna.

- De går på gym, kan gå på fester och till frisören. De lever som vanligt. Vad hjälper det då att vi följer stränga regler? säger en anställd som vill vara anonym till den norska tidningen.

Enligt de Nexans-anställda som Halden Arbeiderblad pratat med har stämningen blivit så upprörd att det vid ett tillfälle satts upp en skylt vid en avdelning på Nexans med texten "inga svenskar här".

- Det är synd att det ska bli så här, för vi sätter ju stort pris på och trivs med att arbeta med svenska kolleger, säger en Nexans-anställd.