Enligt Per Frode, vd på flytvästtillverkaren Baltic, struntar över 90 procent av användarna i att serva sin uppblåsbara flytväst. "Vi människor är väl lite lata och bekväma", säger han.
Enligt Per Frode, vd på flytvästtillverkaren Baltic, struntar över 90 procent av användarna i att serva sin uppblåsbara flytväst. "Vi människor är väl lite lata och bekväma", säger han. Bild: Thomas Harrysson

Okontrollerad flytväst kan riskera liv

Uppblåsbara flytvästar är smidiga att använda och ökar i popularitet. Men om du slarvat med underhållet finns risken att den är verkningslös när olyckan väl är framme. Detsamma gäller uppblåsbara ridvästar.

ANNONS
|

En uppblåsbar flytväst fylls med luft först när det behövs, antingen per automatik i kontakt med vatten eller manuellt. Därmed är den smidigare att bära, men kräver å andra sidan regelbunden service. Bland annat måste man kontrollera att gaspatronen, som gör att västen fylls med luft, sitter som den ska.

LÄS MER: Kryssarklubben har upptäckt över hundra farliga västar

– Om västen ligger ombord på en båt som har motorn igång kan patronen skruvas ur av vibrationerna, till exempel, säger Lars-Göran Nyström som är sjösäkerhetssamordnare på Transportstyrelsen och sekreterare i Sjösäkerhetsrådet.

Man kan antingen lämna in västen där man köpt den eller serva den själv.

ANNONS

Koll på västen

Barn ska inte använda uppblåsbara västar, eftersom de kräver tekniskt handhavande. Även personer som vet med sig att de är lite slarviga bör överväga en annan typ av väst, påpekar Lars-Göran Nyström.

– Och en uppblåsbar väst ska vara personlig, så att du har koll på vad den har varit med om.

Av samma orsak avråder han från att köpa begagnade uppblåsbara flytvästar.

Lars-Göran Nyström tipsar också att man ska ha extrapatroner med sig på exempelvis en långsegling. Skulle olyckan vara framme och västen behöva användas är det viktigt att kunna byta till en ny patron efteråt.

Väst till häst

Uppblåsbara västar förekommer också inom ridsporten, där plaggets gaspatron är fäst i sadeln via en elastisk stropp. Faller ryttaren av hästen rycks en sprint ut och västens luftkuddar fylls blixtsnabbt.

Uppblåsbara säkerhetsvästar blir allt mer populärt även inom ridsporten.
Uppblåsbara säkerhetsvästar blir allt mer populärt även inom ridsporten. Bild: helite-horse.se

Kerstin Flygh äger ett företag som har specialiserat sig på säkerhetsvästar inom ridsport. Enligt henne behöver ridvästar inte samma regelbundna tillsyn som flytvästar. Patronen ska hålla i tio år, men känner man sig osäker kan man väga den. Så länge vikten stämmer med vad som angivits på patronen ska den vara okej.

– Men om den lösts ut ska man byta patron direkt. Inte sitta upp och fortsätta rida utan en fungerande patron, säger Kerstin Flygh.

ANNONS

Om man har gått omkull i vatten med sin häst och patronen inte lösts ut bör den också bytas ut.

– Det finns en risk för att metalldelarna rostar. Man ska vara noggrann helt enkelt, säger Kerstin Flygh.

Enligt henne ökar de uppblåsbara ridvästarna i popularitet.

– Från början var det mest fälttävlande som använde dem. Nu ser vi dem på alla nivåer och inom olika discipliner.

Flytvästar räddar liv

De senaste tio åren har 284 personer drunknat i samband med bruk av fritidsbåtar. Av dessa skulle 142 personer kunnat överleva om de använt flytväst.

Källa: Svenska livräddningssällskapet

Viktigt att tänka på med uppblåsbar flytväst

Kontrollera alltid att gaspatronen är ordentligt iskruvad före varje användningstillfälle.

Följ tillverkarens serviceanvisningar när det gäller byte/kontroll av gaspatron och kontrollera regelbundet att patronen är oanvänd/operforerad.

Följ tillverkarens serviceanvisningar när det gäller byte av förbrukningsdelar i aktiveringsanordningen som till exempel bobbin och cartridge.

Se till att handtaget/snöret för manuell uppblåsning är åtkomligt från utsidan.

Kontrollera att sömmar, spännen, band och ytterhölje är hela så att västen är tät.

Barn ska inte använda uppblåsbara västar.

En uppblåsbar flytväst är ofta smidigare att röra sig i än en vanlig flytväst, men när den väl blåses upp blir den svårare att simma och klättra upp med.

Den uppblåsbara flytvästen finns med manuell och automatisk uppblåsningsfunktion. Den manuella kräver att du själv drar i handtaget/snöret när du vill att den ska fyllas med luft. Den automatiska fylls med luft när den hamnar under vattenytan.

Med den uppblåsbara västen följer en bruksanvisning och information om hur västen ska användas, underhållas och kontrolleras. Där beskriver tillverkaren hur du själv ska kontrollera din flytväst och hur ofta du bör lämna in den på service, vanligtvis en gång per år. Om du ska investera i en uppblåsbar flytväst måste du vara beredd att underhålla den på rätt sätt för att veta att den skyddar dig när det krävs.

Källa: Konsumentverket

ANNONS