Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Okänd gul massa täcker stränderna

Vad är det för gul massa som breder ut sig i stränder och vikar? Den frågan ställs längs kusten utanför Grebbestad sedan flera personer reagerat över att något oidentifierat drivit iland i stora mängder. Även Tanums kommun undrar vad det är och ska börja sanera på måndag 13 januari.

Nils-Erik "Nigge" Karlsson bor nära stranden i Edsvik och promenerar ofta på Tjurpannan. Han berättar hur han i onsdags morse skulle hämta tidningen och såg något gult på stranden som han inte kände igen.

– Jag kände på det. Det är litet kladdigt, som vax kanske, säger han.

Sedan har han sett samma sak i stora mängder på Tjurpannan. Det finns också vid Saltvik och rapporterar om likadana fynd kommer från Otterön.

Kustbevakningen har larmats och varit på plats för att ta prover.

– För sex månader sedan drev det i land paraffinvax, men det var vitt, säger Nigge Karlsson.

Även Martin Larsvik, informatör på Sven Lovén-centret på Tjärnö tänker på paraffin. Han har inte själv sett substansen men har fått ett samtal från en kvinna i Edsvik om förekomsten.

– Hon hade ingen bild och då är det svårt att avgöra. Men hon beskrev det som "svampigt" och paraffinolja är inte svampig. Den är beige eller gulbeige och bildar ojämna klumpar, ofta rätt stora. De här ser ju ut att vara små och jämna, säger han efter att ha sett de bilder som tidningen fått skickade till sig.

Under fredagseftermiddagen har han skrivit till kolleger som bor längs kusten och bett dem om ett utlåtande.

Tanums kommun har också reagerat över det okända gula ämnet och uppger på sin hemsida att och miljöavdelningen har skickat in ett prov för analys, samt informerat länsstyrelsen om fynden. Måndagen den 13 januari kommer saneringspersonal från kommunens arbetsmarknadsenhet att börja inventera och ta upp ämnet.