Det är än så länge oklart om Riksbankens direktion, ledd av Stefan Ingves (bilden), väljer att förlänga sitt program för stödköp av obligationer. Arkivbild.
Det är än så länge oklart om Riksbankens direktion, ledd av Stefan Ingves (bilden), väljer att förlänga sitt program för stödköp av obligationer. Arkivbild.

Oenighet om Riksbankens stödköp

Riksbankens direktion är oenig i frågan kring om det omstridda programmet för stödköp ska förlängas efter årsskiftet, enligt ett protokoll från det senaste räntemötet den 25 oktober.

ANNONS
|

"Man var dock överens om att det finns tid att avvakta ytterligare information som kan ha betydelse för ett beslut om en eventuell förlängning vid decembermötet", skriver Riksbanken i ett pressmeddelande.

Mandatet att göra stödköp, som trycker ut mer pengar i ekonomin och därmed stimulerar inflationstrycket, löper ut vid årsskiftet. Direktionen beslöt på senaste mötet att lämna dörren på glänt för en förlängning av programmet in i nästa år.

I diskussionerna på räntemötet framhöll flera ledamöter växelkursens betydelse för konjunktur- och inflationsutsikterna och att det är viktigt att beakta att Riksbankens penningpolitik inte avviker allt för mycket från hur ledande centralbanker i världen agerar.

ANNONS

Vid mötet beslöt Riksbankens direktion som väntat att låta styrräntan vara kvar på rekordlåga minus 0,50 procent. Direktionen lämnade även sin så kallade räntebana oförändrad och räknar fortsatt med att nästa räntehöjning blir aktuell först i mitten av 2018.

Samtidigt fick riksbankschefen Stefan Ingves och första vice riksbankschef Kerstin af Jochnik förlängt mandat för att snabbt kunna intervenera på valutamarknaden om kronan skulle stärkas.

TT
ANNONS