Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/4

Nytt liv i Krokstrands baracker

För hundra år sedan var Krokstrand tätbefolkat. Nu har folk börjat rusta upp de gamla stenhuggarbarackerna igen, bland andra Flemming Gisholt och hans familj.

Vid Idefjordsvallen i Krokstrand står några hus som ursprungligen uppfördes som baracker åt de stenhuggare som kom i mängder för över hundra år sedan. Familjerna var stora och boytorna var små. På den tiden kunde det bo omkring 40 personer i var och en av barackerna.

När Flemming Gisholt flyttade in för 12 år sedan var det just den stora boytan i kombination med ett relativt lågt pris han var ute efter.

Han bodde i en tvåa på Rödshöjden i Strömstad när han träffade sin fru Tina och de gemensamt började leta efter något större.

– Jag köpte min bostadsrätt i Strömstad 1996 för 2 500 kronor. Det var andra tider på bostadsmarknaden i Strömstad då, säger han med ett leende.

Efter att ha letat i något år hittade de huset i Krokstrand, en av de gamla stenhuggarbarackerna från 1890-talet. Han fick ge 650 000 kronor för 180 kvadrat boyta, plus 150 kvadrat biyta i form av vindsvåning och källare.

– Jag tyckte det var perfekt, ett stort hus som ligger fint till. Priset var lågt eftersom det ligger så långt utanför stan.

Men det har varit lite problem med huset genom åren och Flemming har själv fått jobba en hel del på renoveringen.

– Huset var som en stor sommarstuga. Det var bara badrummet som var isolerat och jag fick lägga golv på vinden. Värmesystemet pajade efter ett år

Flemming och Tina bor där med sina två barn, Leo och Linnea, som går på Mellegårdens skola i Näsinge. Tina jobbar på äldreboendet i Näsinge och Flemming på dataföretaget Z Hyrdata i Strömstad, båda deltid.

– Vi delar upp veckan mellan oss så att vi inte behöver ha två bilar och så att någon alltid är hemma när barnen kommer hem från skolan, säger Flemming.

Den stora boytan har gett Flemming utrymme att ge sig hän åt sitt stora intresse: att samla gamla speldatorer och arkadspel från spelhallar. Han startar en av maskinerna, som mullrar igång och snart syns figurerna från tv-spelet Gauntlet på den stora skärmen. Det finns plats för fyra att spela, hela familjen med andra ord.

– Jag spelar med barnen ibland, säger Flemming.

Ute på gården står också ett samlarobjekt: ett gammalt militärt terrängfordon som han hittat begagnat på Kvibergs marknad i Göteborg.

I Krokstrand är puben Stenhoggarn en samlingsplats för bygdens folk. Sedan 2010 har puben drivits av Mona och Olle Westling. Hon är från Fredrikstad och han från Göteborg, men med släkt i Krokstrand.

– Vi flyttade hit på allvar 1999 och bor i mitt gamla släkthus, säger Olle Westling.

Lokalen hyr de av föreningen Folkets hus i Krokstrand. Sommartid är det öppet varje dag från midsommar till mitten av augusti, med många norska besökare.

– Under juli kommer det turbåtar från Norge med 40-50 personer ombord, och de förbeställer mat här. Då blir det fullt upp, säger Olle.

Vintertid, då de har öppet på helgerna, är det betydligt lugnare. Då är det mest folket i Krokstrand och Björneröd som tittar förbi.

– Man blir inte miljonär på detta, men så länge det går ihop är det okej. Vi vill gärna erbjuda en samlingsplats i Krokstrand. Det är många som sitter ensamma i sina hus, de kommer hit och träffar folk, säger Olle.

De beklagar att den årliga festivalen i Krokstrand, som tagit formen av Krokstrandsfestivalen, Man must dance och Tangofestivalen, gått i graven.

– Man skulle önska att festivalen startar igen, det är väldigt roligt när det händer något stort här i Krokstrand, säger Mona.

– Det blev nog lite för stort, de som ordnade festivalen orkade inte med till slut. Men det är roligt att Ingaras vandrarhem här borta satsar på nytt, det ger oss fler gäster, tillägger Olle.

Mittemot Folkets hus har Pontus Sjöström sin murarfirma. Han kallar sig nyinflyttad.

– Jag har bara varit här sedan 1989. Det var en rolig fest i Krokstrand, och jag hittade ett billigt hus.

Hur tycker du att det är att bo och jobba i Krokstrand?

– Jag trivs jättebra, och det funkar bra att jobba härifrån. Jag åker runt mycket i kommunen som murare.

Hur har Krokstrand utvecklats under din tid?

– Det har ju mer och mer tömts på folk tyvärr. Men det har kommit lite barnfamiljer på senare tid och man hoppas att fler vill söka sig ut hit.