Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Katrin Westling Palm har av regeringen utsetts till ny generaldirektör för Skatteverket.

Nygammal chef på Skatteverket

Katrin Westling Palm, generaldirektör på Pensionsmyndigheten sedan 2010, har av regeringen utsetts till ny generaldirektör för Skatteverket. Hon lovar att myndigheten ska finnas förankrad i hela landet.

Den nya chefen på Skatteverket har ett förflutet med 14 år på just Skatteverket, bland annat som överdirektör.

Nu gäller det för Katrin Westling Palm att återskapa förtroendet, som hon trots företrädarens fadäser ändå beskriver som högt.

- Men ett förtroende som vi måste förtjäna varje dag, säger hon vid en pressträff.

Återkommer om struktur

Det har under en tid funnits en oro bland personalen runt om i landet att cheferna vill koncentrera verksamheten till färre större orter. Westling Palm gör inga utfästelser i nuläget, men säger till TT:

- Det är viktigt att Skatteverket finns förankrat över hela landet, men exakt hur kontorsstrukturen ska se ut tänker jag inte ha en åsikt om just nu, säger hon.

- Den andra sidan av myntet är att Skatteverket precis som alla andra myndigheter måste effektivisera och rationalisera sin verksamhet för att få pengarna att räcka till så mycket bra saker som möjligt, fortsätter Westling Palm.

Finansminister Magdalena Andersson (S) konstaterar att myndigheten har fått sig en törn. Nu hoppas hon på en nystart för Skatteverket.

- Att hitta rätt person till den här typen av viktigt jobb tar tid, säger hon om varför det har dröjt ända tills nu innan regeringen utsett en efterträdare till Ingemar Hansson som i februari fick beskedet att han inte var välkommen att fortsätta längre.

Fick sparken

Sedan Ingemar Hansson fick sparken har han fortsatt att leda Skatteverket i väntan på tillsättandet av en efterträdare. Hansson, som från början hade mandat att sitta kvar till hösten 2018, fick gå sedan SVT:s Uppdrag granskning i april 2016 avslöjat att han som generaldirektör hade gett klartecken till en dåvarande överdirektör, Helena Dyrssen, att varna en tidigare arbetskamrat om att journalister granskade misstänkta skatteaffärer.

Ingemar Hansson fick inför beskedet om att han skulle ersättas även kritik sedan han agerat ombud åt sin särbo i en affärstvist.

Pensionsmyndigheten kommer tills det att en ersättare hittats ledas av den tillförordnade generaldirektören Maria Rydbeck, som inför detta är chef för Pensionsmyndighetens ledningsstab.