Marie Langaard nyanställdes mitt i krisen, och sitter nu ensam på kontoret medan kollegorna arbetar hemifrån.
Marie Langaard nyanställdes mitt i krisen, och sitter nu ensam på kontoret medan kollegorna arbetar hemifrån. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Nyanställdes mitt i krisen: "Hamnade i limbo"

Digitala anställningsintervjuer, möten via videolänk och kontor hemma vid köksbordet. För många som nyanställts mitt i krisen har distansjobb blivit vardag direkt – och vissa har inte ens träffat sina kollegor än.

ANNONS

– Hade du frågat mig i höstas så hade jag aldrig kunnat tro att det var så här jag skulle börja mitt drömjobb, säger Marie Langaard, som skrattar till och sedan blir tyst.

Sedan ett par veckor tillbaka är hon regionchef på Sensus studieförbund i västra Sverige. Utanför kontoret i centrala Göteborg mullrar spårvagnarna förbi, men inomhus är det stillsamt. Nästan alla de 75 medarbetarna jobbar hemifrån på grund av pandemin, så Marie Langaard sitter ensam framför sin dator.

Hennes historia är ett skolboksexempel på hur coronakrisen krävt omställning. Styrelsen som anställde henne tillträdde på en digital årsstämma och har aldrig ens träffat varandra, än mindre henne. Rekryteringsprocessen var helt digital, och även om hon är en optimist som beskriver det som "spännande" så hade det sina nackdelar.

ANNONS

"Hamnade i limbo"

Småpratet inför intervjun, som i vanliga fall skulle skett medan hon hälsade och hängde av sig jackan, försvann. I stället startade videosamtalet och intervjun började direkt, pang på. Dessutom förändras dynamiken i själva samtalet när det sker över video, berättar Marie Langaard.

– Det kan vara svårt att nå ut. Mycket av gesterna försvinner och du ser inte samspelet i rummet mellan dem som intervjuar dig. Släpper du ögonkontakten så märks det tydligare och samtalet böljar inte fram och tillbaka lika naturligt, det blir små pauser hela tiden, säger hon.

När osäkerheten var som störst sattes hela rekryteringsprocessen på paus, och det hann gå nästan ett halvår innan Marie Langaard till sist kunde skriva på kontraktet.

– Jag hamnade lite i limbo, det blev jobbigt såklart, säger hon.

Att som nyanställd direkt börja arbeta digitalt utan att träffa sina kollegor kan vara svårt. Ulrich Stoetzer, sakkunnig inom organisatorisk och social arbetsmiljö på Arbetsmiljöverket, betonar att arbetsgivaren har ett ansvar för arbetsmiljön – även vid hemarbete. Eller som i Marie Langaards fall, när alla arbetar hemma utom hon.

Särskilt viktigt är det med en bra introduktion, annars finns risken att man som nyanställd som arbetar hemifrån känner sig isolerad eller ensam.

ANNONS

– Det är speciellt att arbeta via videolänk eller telefon, då måste arbetsgivaren anstränga sig extra mycket för att få in personen i gruppen, säger Ulrich Stoetzer.

Köksbordet blev arbetsplats

Som arbetsgivare gäller det därför att vara uppmärksam på hur den nyanställda mår, eftersom personen kanske känner sig för osäker för att lyfta frågan själv.

– Som ny kan det vara svårt att berätta om man upplever någon form av problem eller risker. Det är alltid viktigt att göra det, men nu kanske det är ännu viktigare, säger han.

I Stockholm hann Katrin Sjölin knappt börja sitt nya arbete som globalt utbildningsansvarig på Alfa Laval innan pandemin möblerade om livet. Plötsligt skulle hon jobba hemifrån, och köksbordet blev såväl arbetsplats som matplats.

Men just det att hon var nyanställd gjorde omställningen lättare, berättar hon.

– Jag kom från en vardag som arbetssökande, så jag var van vid att bygga min egen vardag hemma. Jag hade den dagliga strukturen av att gå upp, sätta mig vid datorn, gå igenom mejl och ta kontakt med människor.

Att hon faktiskt hann arbeta några veckor på kontoret gjorde dessutom stor skillnad.

– Jag hade ett namn och ansikte på många, och visste vart jag skulle vända mig med mina frågor.

ANNONS

"Inte jobbigt – bara annorlunda"

När Katrin Sjölin nu blickar tillbaka säger hon att det hela har gått "fantastiskt bra".

– Jag är imponerad över hur Alfa Laval har hanterat den här hemgången för personalen. Det här är förutsättningar som ingen av oss hade planerat för eller var beredda på. Man får göra det bästa av situationen, säger hon.

Marie Langaard tänker i samma bana:

– Jag tycker inte att det blev jobbigt att det blev som det blev. Det blev bara annorlunda, säger hon.

Båda två är nöjda med hur arbetsgivarna har hanterat situationen, och betonar att det inte bara har fört med sig nya utmaningar – utan även nya möjligheter.

– Vi har fått vara kreativa och utveckla nya sätt att lösa problem. Och kunde organisationen klara det här, att göra en såhär bra förändringsresa och omställning, ja då klarar vi nog ganska mycket, säger Marie Langaard.

För henne dröjer det innan hon får sällskap i lunchrummet i Göteborg. Men Katrin Sjölin börjar nu sakta återgå till kontoret efter nästan ett halvår hemma vid köksbordet. Mest ser hon fram emot att träffa kollegorna i verkligheten.

– Jag har saknat det fysiska mötet. Det blir ett helt annat utbyte, säger hon.

Alice Nordevik/TT

'Jag tycker inte att det blev jobbigt att det blev som det blev. Det blev bara annorlunda', säger Marie Langaard om att börja på ett nytt jobb under coronakrisen.
"Jag tycker inte att det blev jobbigt att det blev som det blev. Det blev bara annorlunda", säger Marie Langaard om att börja på ett nytt jobb under coronakrisen. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT
I princip alla 75 medarbetare på Sensus studieförbund i västra Sverige, men som regionchef behöver Marie Langaard vara på plats.
I princip alla 75 medarbetare på Sensus studieförbund i västra Sverige, men som regionchef behöver Marie Langaard vara på plats. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT
Katrin Sjölin hann knappt börja på sitt nya arbete på Alfa Laval innan pandemin slog till, och hon fick arbeta hemifrån.
Katrin Sjölin hann knappt börja på sitt nya arbete på Alfa Laval innan pandemin slog till, och hon fick arbeta hemifrån. Bild: Privat

Fakta: Distansjobb

Sedan tidigt i våras rekommenderar Folkhälsomyndigheten alla som kan att arbeta hemifrån. Rekommendationen syftar till att minska smittspridning på arbetsplatser och i kollektivtrafiken.

Liksom tidigare gäller enligt myndigheten att arbete hemifrån ska väljas i samförstånd med arbetsgivaren så att inte verksamheten drabbas av negativa effekter. För arbetsgivaren är det också viktigt att arbete hemifrån genomförs med arbetsmiljöaspekter i åtanke.

Den här rekommendationen gäller så länge som de Allmänna råden gäller, alltså än så länge året ut.

Källa: Folkhälsomyndigheten

ANNONS