Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Apples nya Iphone X presenteras av vice vd Phil Schiller.

Nya Iphone blir upplåst med en blick

Förhandsuppgifterna visade sig stämma. Apples Iphone X låses upp med ansiktsigenkänning och saknar hemknapp.

Den stora frågan var om Apple lyckats utveckla en säker teknik för ansiktsigenkänning. Svaret verkar vara ja. Iphone X går att låsa bara man tittar på den, men bara om rätt person tittar på den. Face ID, som Apple kallar tekniken, ska känna igen personer även om de byter frisyr, går upp i vikt eller skaffar glasögon, till och med i mörker. Det ska inte gå att lura telefonen med ett fotografi.

- Chansen för att en person ska kunna låsa upp din Iphone X med sitt ansikte är en på miljonen, sade vice vd Phil Schiller vid presentationen.

Spexiga emojier

Tekniken ska vara så säker att den går att använda vid nätköp.

Ansiktsigenkänningen kan också användas i mer spexiga sammanhang. Apple presenterade animojier, animerade emojier som kan anpassas efter ditt eget ansikte, något som väckte stort jubel vid presentationen. För vem vill inte ha sitt ansikte på en glad hög med bajs?

Högst jublade dock publiken när det avslöjades att man lyckats förlänga batteritiden, som nu är två timmar längre än på Iphone 7.

Sladdlös laddning

En annan nyhet som Iphone X delar med de lite anonymare nykomlingarna Iphone 8 och Iphone 8 plus är sladdlös laddning, eller induktiv laddning. Här följer Apple den gemensamma Qi-standarden, som finns inbyggd i många av Ikeas möbler. Snart går det att ladda telefonen bara genom att lämna den på soffbordet.

Apple har dock även tagit fram en egen laddplatta, Airpower, som kommer att finnas i handeln nästa år.

Andra nyheter på Iphone X är kant till kant-skärm. Hemknappen har försvunnit och man sveper över skärmen för att aktivera den.

Utöver nya telefoner presenterades en ny Apple watch som kan ta emot både samtal och sms och en skarpare version av Apple TV.

Iphone X släpps den 3 november och kommer att kosta 999 dollar.