Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hälsominister Bent Høie ger nya besked om gränsen på fredagens presskonferens. Bild: Heiko Junge

Nya förslag om reseråd kan öppna gränsen

EU-kommissionen vill införa gemensamma reserestriktioner för EU. Resor mellan länder som har under 50 fall per 100 000 invånare senaste två veckorna ska bli möjligt utan karantän. Om rekommendationerna blir av så innebär det att Sverige blir "grönt" för EU och Norge.

EU-kommissionens nya förslag som kom i början av september vill göra det enklare för invånare i olika länder att förstå de olika inresereglerna. Genom att införa en gemensam färgkarta över EU ska det bli lättare att se vilka länder som har mycket smitta.

De nya reglerna skulle gälla även EES-länderna och hela Sverige skulle då bli ”grönt” mot EU.

Om EU-kommissionens nya förslag går igenom innebär det att fler kan resa utan att sättas i karantän mellan länder som har under 50 nya smittade 100 000 invånare.

Dagens smittotal ligger över Norges gräns

Norge har i dag sin gräns på 20 fall per 100 000 invånare för att Norge då ska rödmarkera ett land och införa inresekarantän. Västra Götaland har sedan pandemins början legat över den gränsen. Den senaste siffran är att det är 31 nya fall per 100 000 de senaste två veckorna. Men en ny siffra kommer imorgon.

Olika länder i EU har också olika regler vad gäller testande av inresande, och olika regler för karantän vid ankomst. EU-kommissionen vill göra det lättare och införa mer gemensamma regler så det blir enklare att förstå vad som gäller i respektive land.

Nya förslaget vill att det inte ska vara några restriktioner alls på resor mellan områden med färre än 50 fall per 100 000 invånare de senaste två veckorna.

Med dagens smittobild betyder det att det från Norge skulle bli tillåtet med karantänsfria resor till bland annat Sverige.

”Vi vill ha ett tydligt system”

Hälsominister Bent Høie säger till Aftenposten att Norge är i dialog med EU om det nya förslaget. EU-kommissionären Ylva Johansson säger till tidningen Finansavisen att de vill se gemensamma regler.

– Vi vill ha ett tydligt system med gröna, orangea och röda zoner i stället för olika individuella regler, säger Ylva Johansson.

Alla länder får i nuläget bestämma sina egna regler för karantän och testning, men EU-kommissionen kan komma med rekommendationer.