En ny virusvariant har hittats på Cypern. På bilden syns en labbingenjör förberedera en pipetteringsrobot med PCR-plattor. Bilden är en arkivbild.
En ny virusvariant har hittats på Cypern. På bilden syns en labbingenjör förberedera en pipetteringsrobot med PCR-plattor. Bilden är en arkivbild. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Ny virusvariant hittad – kombination av delta och omikron

Ytterligare en coronavariant har upptäckts. ”Deltakron” som varianten benämns är en kombination av deltaviruset och omikron-stammen, enligt forskare från Cypern.
– Vi får se om den här stammen kommer vara mer patologisk eller mer smittsam. Eller om den kommer ta över, säger Leondios Kostrikis, biologiprofessor vid Cyperns universitet, rapporterar Bloomberg.

ANNONS

En cypriotisk forskare har upptäckt en ny coronavariant, en blandning mellan omikron- och deltastammen, rapporterar Bloomberg.

Den nya virusstammen benämns ”deltakron” och har upptäckts vid 25 tillfällen av professor Leondios Kostrikis och hans team vid Cyperns universitet.

– Det finns i nuläget de som är infekterade med både omikron- och deltaviruset och det var där vi hittade en stam som är en mix av dessa, sa han i en intervju med Sigma TV i fredags, rapporterar Bloomberg.

Tror själv att omikron kommer att undantränga varianten

Statistisk analys visar att den relativa frekvensen av de kombinerade infektionerna är högre bland patienter som lagts in på sjukhus än dem som sluppit, enligt Leondios Kostrikis och hans team.

ANNONS

Den nya varianten har en liknande genetisk sammansättning som deltaviruset samtidigt som den bär på 10 stycken av omikrons mutationer, förklarar den cypriotiska professorn, rapporterar tidningen Jerusalem Post.

Än så länge är det oklart hur farlig virusvarianten är och huruvida den har kapaciteten att trycka undan de andra virusstammarna. Hans personliga uppfattning är dock att ”deltakron” också kommer att undanträngas av den mycket smittsamma omikronvarianten, enligt Bloomberg.

– Vi får se om den här stammen kommer att vara mer patologisk eller mer smittsam. Eller om den kommer att ta över.

ANNONS