Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Nu kommer det att bli lättare att hitta dem som larmar SOS via mobilen. Bild: Jakob Simonson

Ny teknik ska hjälpa SOS Alarm att hitta nödställda

Nu kommer det att bli lättare för SOS Alarm att hitta nödställda som larmar med en mobiltelefon.

Även tidigare har SOS fått information om varifrån personer ringer, men sökområdet har bestått av en yta på cirka tre kvadratkilometer. Med den nya tekniken preciseras positionen till en yta på mellan fem och femton kvadratmeter.

Detta meddelar räddningstjänsten.

– Äntligen får vi en mycket bättre positionering av nödställda, en teknik som på allvar kan rädda liv. När en person nu larmar 112 med sin mobiltelefon så kan SOS-operatören med stor träffsäkerhet se var den hjälpsökande befinner sig. Därmed kan hjälpen komma fram snabbare, säger Björn Skoglund, tjänsteutvecklare hos SOS Alarm.

Den nya tekniken införs genom förändringar i de smarta mobiltelefonernas operativsystem Android (4.0) och iOS (13.1). För att det ska fungera måste mobilens operativsystem uppdateras. Systemet att lokalisera var en person befinner sig kan bara användas av just SOS-alarm och bara när man själv ringer 112. Uppgifterna sparas inte.

Om inte GPS kan erhållas så ges istället en position utifrån omgivande wifi-nätverk, vanligtvis med en radie på 65 till 85 kvadratmeter.

Det är endast SOS Alarm som får tillgång till positioneringen när en hjälpsökande ringer 112, meddelar räddningstjänsten.