Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
FHI-direktören Camilla Stoltenberg (arkivbild). Bild: Vidar Ruud

Ny siffra ger hopp om gränsöppning

Camilla Stoltenberg, direktör för Folkehelseinstituttet i Norge, menar att nyheten om att Norge har passerat Sverige vad gäller spridningen av covid-19 kan innebära att Norge snart öppnar sina gränser.

Det var på söndagen som nya siffror visade att Sverige haft lägre smittotal per 100 000 invånare än Norge de senaste 14 dagarna. Norge har haft 23,9 nya smittfall per 100 000 invånare och Sverige 23. Det är goda nyheter vad gäller den norska gränsen, säger Camilla Stoltenberg till tidningen VG.

– Detta är en god nyhet som ger hopp om att vi kan öppna gränserna. Vi vet inte när det sker – det är avhängigt av om de kommer att ha en positiv situation framöver, säger FHI-direktören till VG.

Hon understryker i intervjun att det inte är aktuellt att skapa egna regler för gränsen till Sverige, som många norska stugägare bett om, utan att det måste vara lika regler för hela Norden.

Den gräns som Norge satt upp innebär att smittnivån i de svenska regionerna måste ligga under 20 nya fall per 100 000 invånare de senaste 14 dagarna för att gränsen ska öppnas.