Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
MILÖOMBYTE. Jonathan Robb arbetar på västkusten under sommaren och i franska alperna under vintern.

Ny satsning på jobb året runt

Personalchefen på Daftö hoppas att deltagandet i Arbetsförmedlingens satsning ska hjälpa sommarens anställda till nya jobb när säsongen är slut. På andra krogar i Strömstad går de anställdas tankar ofta till arbete i fjällen.

Arbetsförmedlingen i Uddevallas nya satsning ska underlätta arbetssituationen för unga. Under veckan har arbetsgivare från Sälen åkt runt i Bohuslän för att fånga upp västkustens sommararbetare och introducera dem för möjligheten att arbeta vintersäsong i fjällen. Daftö resort deltar i Arbetsförmedlingens nya satsning och i söndags kom arbetsgivarna till Daftö resort för att prata med de anställda.

– Vi är med i det här för att vi vill hjälpa våra anställda att få arbete året runt, det är bra att kunna presentera alternativ för dem, säger Mia Kempe, Daftö resorts personalchef.

Daftö resort har många anställda under sommarmånaderna och många söker nya arbetsmöjligheter efter sommarens slut. Detta år arbetar 125 personer sommarsäsong på Daftö resort.

– Medelåldern är 23 år. De flesta pluggar vanligtvis men det finns även många som säsongsarbetar årets runt. Många vet inte vad de ska göra efter säsongen, säger Mia Kempe.

Nils Belander, från Säffle, är en av Daftö resorts säsongsanställda. Han har säsongsarbetat i snart två år. Tidigare har han bland annat arbetat på Skistar i Sälen. Han trivs med säsongsarbetet och menar att det bästa med det är människorna som man träffar.

– Jag har träffat mycket nya människor och upplevt nya saker. Det är kul att ofta få byta miljö, säger han.

Nils Belander berättar att han ska arbeta i Sälen även denna vinter. Han menar, precis som Mia Kempe nämner, att han är en av få bland Daftö resorts säsongsarbetare som vet vad de ska göra efter säsongens slut.

– De flesta säsongsarbetare vet inte vad de ska göra när en säsong är slut. Det är lite det som är spännande med det hela.

Han tror att en av de vanligaste anledningarna till varför många säsongsarbetar är att de vill ut och resa. Och berättar att många reser iväg i några månader efter en säsong av arbete. Många är intresserade av att spendera tid utomlands.

– Det är även vanligt att arbeta utomlands under några säsonger. Man har mycket frihet, säger han.

På Göstases anställdes ungefär 20-25 personer inför årets sommarsäsong. Jonathan Schunnesson från Karlstad är en av dem. Han gör i år sin fjärde säsong på Göstases restaurang och bar och berättar att antalet säsongsarbetare som arbetar sommartid på Göstases har minskat.

– Nu för tiden är de flesta som sommararbetar här folk som annars pluggar. Tidigare var vi mer folk som säsongsarbetade. En sommar var vi ett gäng härifrån som drog vidare till fjällen tillsammans, säger han.

Jonathan Robb kommer från Glasgow och arbetar på restaurang Kontoret under sommaren. Han har säsongsarbetat i drygt ett och ett halvt år. I vintras var han i franska alperna och han ska dit igen under kommande vinter. Jonathan Robb berättar att han säsongsarbetar för att han tycker om att åka skidor och träffa nya människor.

– Jag tycker om att säsongsarbeta. Man träffar nya människor och det blir mycket fest. Det är äventyrligt och spännande. Men jag måste bli seriös snart och skaffa ett riktigt arbete. Det får nog bara bli en säsong till.

Han berättar att de flesta som arbetar på restaurang Kontoret är säsongsarbetare och menar att Alperna är ett populärt nästa säsongsmål.

– De flesta som arbetar säsong här är unga, mellan 21 och 25 år och många väntar med att studera. Säsonga är en bra lösning om man vill uppleva nya saker, säger han och menar att han har trivts bra med att arbeta på den svenska västkusten.