Droganvändandet har gått ner bland ungdomar i Tanum de senaste tre åren. Dock har intensivkonsumtionen av alkohol stigit.
Droganvändandet har gått ner bland ungdomar i Tanum de senaste tre åren. Dock har intensivkonsumtionen av alkohol stigit. Bild: Richard Vogel

Ny rapport: Ungdomar i Tanum knarkar mindre

I en undersökning har ungdomar i Tanums kommun svarat på frågor om droganvändande. Enligt rapporten har nyttjandet halverats på tre år.

ANNONS

Ett sextiotal gymnasieelever har svarat på frågan om de någon gång använt narkotika. Av dem har fyra stycken svarat ja (sju procent). Samma fråga fick ungdomar i kommunen år 2016. Då svarade nästan var femte elev ja på frågan (18 procent).

– Det är alltid svårt att veta med undersökningar om de är tillförlitliga men siffrorna stämmer ganska väl överens med vår uppfattning om narkotikaanvändandet i området, säger Jonas Nilsson, ungdomsvägledare på Tanums kommun.

Än så länge har inte han och hans kolleger analyserat rapporten. Därför vill han inte spekulera i vad minskningen beror på. Men enligt honom har det arbetats aktivt i kommunen för att förebygga nyttjande av narkotika, alkohol och tobak.

ANNONS

– Jag är ute på skolorna och pratar om cannabisens verkningar men vi har större fokus på tobak och alkohol.

Han nämner olika risksteg som skolk, smygrökning och att prova alkohol.

– Vi arbetar för att skjuta på de debuterna. Det leder till att man även skjuter på narkotikaanvändandet, säger Jonas Nilsson.

Dock har alkoholkonsumtionen gått upp bland gymnasieelever i Tanum, sett till ett mer frekvent drickande. På frågan om man druckit en större mängd alkohol vid samma tillfälle den senaste månaden har 38 procent svarat ja, jämfört med 24 procent år 2016.

– Vi trodde nog att den skulle vara lägre, vi har lagt stor vikt vid föräldrarna. De har fått information om hur viktiga de är i förebyggandet. Det trodde jag skulle få större genomslag.

ANNONS