Nytt uppdrag. Ann-Marie Olofsson valdes till ny ordförande i fullmäktige i Tanum.
Nytt uppdrag. Ann-Marie Olofsson valdes till ny ordförande i fullmäktige i Tanum. Bild: Thomas Bennelind

Ny ordförande vald till fullmäktige i Tanum

Ann-Marie Olofsson (C) ersätter partikollegan Rune Hermansson på posten som ordförande i kommunfullmäktige. Beslutet klubbades under måndagens sammanträde. Klart blev också att Claes G Hansson (M) och Ronny Larsson (S) valdes till första och andra vice ordförande.

ANNONS
|

- Jag tycker att det är stort hedersuppdrag, säger Ann-Marie Olofsson som kommer att inneha posten under kommande valperiod 2018-2022.

På måndagskvällens hölls första fullmäktigesammanträdet efter valet.

65-åriga Ann-Marie Olofsson, som har varit verksam inom politiken sedan mitten av 90-talet och är bosatt utanför Fjällbacka, tycker att "debuten" som ordförande gick bra.

- Vi har har nu satt besättningen i fullmäktige, men för nämnder och styrelser kommer det att ske under decembermötet. Det är där som slitgörat finns för våra ledamöter i nämnder och styrelser i facknämnderna. Till slut tror att helheten kommer att känna bra, säger hon.

Ann-Marie Olofsson började sin politiska bana med att arbeta inom facknämnden inom Barn- och utbildningsnämnden. I fullmäktige har hon suttit i sedan början på 2000-talet.

ANNONS

Vad betyder det, utifrån dina politiska erfarenheter, att ta sig an uppdraget som ordförande i kommunfullmäktige?

- När den kommunala organisationen fungerar som den ska, innebär uppdraget att leda fullmäktiges sammanträden och få fram beslut.

- Fullmäktige är kommunens högst beslutande organ. Är det också något som inte fungerar inom den kommunala organisationen, så innebär det också mycket ansvar, säger hon.

Claes G Hansson (M) och Ronny Larsson (S) kommer att bistå Ann-Marie Olofsson som första och andra vice ordförande i fullmäktige.

- Både Claes och Ronny är nygamla i sina roller i fullmäktige. De har suttit i fullmäktige i åtminstone en mandatperiod tidigare. Det känns tryggt. De kan den kommunala gången och mötestekniken, säger hon.

Ann-Marie Olofsson tar efter Rune Hermansson (C) som fullmäktiges ordförande. Hon väljer också att hylla sin föregångares insatser.

- Rune har skött det väldigt bra. Jag hoppas att jag kan leva upp till vad han har presterat.

Thomas Bennelind
Nyhetsreporter och sportredaktör
Thomas Bennelind
ANNONS