Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/4

Ny dialysmottagning ska ge fler närmre till vården

Fler njursjuka ska få närmare till vården. Därför flyttade dialysmottagningen från Strömstad till Munkedal. När mottagningen invigdes på tisdagen var fyra patienter på plats – och hade bara beröm att ge.

– Vi har fått behandling! Det är därför vi ser så friska ut, skrockar Rolf Nilsson som dröjt sig kvar för att vara med på invigningen av dialysmottagningen i Munkedal.

Han är en av 14 patienter på mottagningen. Den öppnades redan i början av april för njursjuka patienter. Först på tisdagen, två månader efter att dörrarna slog upp, var det dags för invigning.

– Det här är egentligen en filial till Näls dialysmottagning. Patienterna här måste vara medicinskt stabila, säger Eva-Lis Henriksson, vårdenhetschef och fortsätter:

– Det innebär att de ska kunna ta sig hit och inte behöva någon läkare. Vi har bara två sjuksköterskor här.

Spenderar tiotals timmar på mottagningen

De patienter som behöver dialys tillbringar tiotals timmar i veckan på mottagningen. Många fick åka långt för att ta sig till den gamla mottagningen i Strömstad. Det var en av anledningarna till att man flyttade verksamheten till Munkedal.

– Vi har upptagningsområde i hela Bohuslän. Det blir närmare för fler nu än när vi var uppe i Strömstad, eftersom Munkedal ligger mer centralt. I de här lokalerna kunde vi också utöka platserna till nio, säger Henriksson och lägger till att man nu har plats för upp till 15 patienter, beroende på hur många besök de behöver per vecka.

Personalen har fått vara med och bestämma hur de nya lokalerna ska se ut.

– Det är inte en vägg som är kvar från innan. Det har varit jätteroligt att få vara med och skapa, säger Henriksson.

Fyra patienter på plats för invigningen

Fyra patienter är på plats för invigningen. Tre av dem, Rolf Nilsson, Lennart Reisborn och Ingemar Granqvist, har precis avslutat sina behandlingar. Anita Forsberg åkte från Brastad bara för att delta när mottagningen officiellt öppnar. Rolf Nilsson har tidigare fått åka till Näl och föredrar lugnet i Munkedal.

– Allt är bra. Det är inga mängder med patienter. På Näl kan jag inte ens gå. Det är långa, långa vägar och jag hittar inte. Då måste man ringa personal för att de ska köra en.

Alla fyra instämmer i Nilssons omdöme. Lennart Reisborn lägger till att det är fräscht, fint – och trevlig personal.

– Det är underbar personal. Det måste du skriva, säger Anita Forsberg.