Det är den mycket smittsamma BA.5-varianten som driver på smittspridningen i Norge.
Det är den mycket smittsamma BA.5-varianten som driver på smittspridningen i Norge. Bild: Victoria Petersson

Ny covidvåg sköljer över Norge just nu

Antalet sjukhusinläggningar med covid-19 har ökat kraftigt i Norge de senaste fyra veckorna.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgradeNorge usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

I Norge har antalet nya inlagda patienter med covid-19 ökat med 25 procent på en vecka, och med över 130 procent på fyra veckor, skriver Halden Arbeiderblad på tisdagen. Det handlar nu om den mycket smittsamma BA.5-varianten som driver smittan, menar norska Folkehelseinstituttet (FHI).

– En samlad bedömning av tillgängliga data visar att trenden för covid-19-epidemin är ökande. Det är osäkert hur stor ökningen kommer att bli. Utvecklingen drivs dels av en lägre grad av immunitet och delvis av BA.5-varianten, meddelar FHI.

Antalet nya inläggningar på sjukhus i Norge är nu i nivå med vinter-vårperioden 2021, och antalet nya dödsfall är i nivå med toppen kring nyåret 2020/2021.

ANNONS

Hur mycket smittotalen har ökat är det, precis som i Sverige, ingen som vet längre. Testningen har mer eller mindre avvecklats i Norge, som i Sverige, och teststationerna har stängt.

Enligt FHI-överläkaren Preben Aavitsland är det ingen mening med att fortsätta mäta den här utvecklingen.

– Vi ser inte att det är en förnuftig användning av resurser att nu testa hundratusentals människor med luftvägssymptom och registrera dem som har testats positivt, säger Preben Aavitsland till Nettavisen.

– Folk får räkna med att bli smittade flera gånger de kommande åren. Personer som gärna vill undvika smitta, kan själva välja att avskärma sig, säger FHI-överläkaren.

– Men vaccination ger ett gott skydd mot ett allvarligt förlopp av alla varianter, även BA.2.

I Sverige ser man inte samma ökning, vare sig av inlagda i sjukvården eller dödsfall - kurvan har i stället varit minskande en längre tid sedan i vintras, enligt Socialstyrelsens statistik.

ANNONS