Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Smittskyddsläkare Thomas Wahlberg, hälso- och sjukvårdsdirektör Ann Söderström, regionstyrelsens ordförande Johnny Magnusson (M) och regionstyrelsens vice ordförande Helén Eliasson (S) under en presskonferens om pandemin.  Bild: Robin Aron
Smittskyddsläkare Thomas Wahlberg, hälso- och sjukvårdsdirektör Ann Söderström, regionstyrelsens ordförande Johnny Magnusson (M) och regionstyrelsens vice ordförande Helén Eliasson (S) under en presskonferens om pandemin. Bild: Robin Aron

Ny coronabonus för regionens personal

Politikerna har beslutat om att skjuta till 122 miljoner kronor för att kunna betala ut en sommarbonus till samtliga anställda inom Västra Götalandsregionen.
– Det är en bonus för att vi har en extraordinär belastning, säger regionstyrelsens ordförande Johnny Magnusson (M).

Till jul valde Västra Götalandsregionen att ge samtliga anställda en coronabonus på 1 500 kronor. Något som bland annat möttes av kritik från de fackliga parterna, som ansåg att politikerna i regionen snarare borde höja lönerna.

På tisdagen beslutade regionstyrelsen om att även betala ut en sommarbonus med anledning av pandemin. Det rör sig om ett belopp på 1 500 kronor före skatt till samtliga medarbetare inom regionens förvaltningar och bolag.

– En slags covidbonus kan man kalla det för, säger Johnny Magnusson (M), ordförande i regionstyrelsen.

Kostar 122 miljoner

Kostnaden för bonusen bedöms vara 122 miljoner kronor. Pengarna kommer att betalas ut ihop med majlönen till samtliga månadsavlönade i april och timavlönade som tjänstgjort i mars.

Anledningen att bonusen betalas ut är på grund av den den hårda belastning som pandemin har inneburit för regionens personal.

Senast ni delade ut den här bonusen vid jul fick ni kritik från fackligt håll för att ni inte höjde lönerna i stället. Hur ser du på det?

– Det är deras inlägg i debatten. Jag tror att våra medarbetare är ganska glada att vi ser att de jobbar utöver det vanliga.

V ville höja lönerna

Vänsterpartiet hade lagt ett förslag om att all sjukvårdspersonal även skulle få en löneökning på 0,5 procent av lönesumman – så att det blir än bara en engångsbonus vid majlönen.

– Enligt en uppskattning skulle man kunna höja den vanliga lönen genom att lägga ungefär 130 miljoner kronor. Det skulle ge utrymme för en halv procents höjning att förhandla lokalt, säger regionrådet Eva Olofsson (V).

Det förslaget röstades dock ned av regionstyrelsen.

– Ska man göra åtgärder som rör lönerna är det viktiga att det hålls till budgetarna och att det synkas med SKR som håller i löneförhandlingarna med hela kollektivet. Det är är en bonus – inte lön – för extraordinär belastning, säger Johnny Magnusson.

SD ville att bonusen inte skulle till all personal, utan endast personal som jobbat ”patientnära” med covid-19. Även det förslaget röstades ned.

Under förra våren betalades bonusen ut enligt en liknande precis, men då mötte regionen kritik på grund av att gränsdragningarna blev orättvisa.

– Vi fick stark kritik när vi gjorde gränsdragningen som inte var rättvisa förra gången. Ska vi göra det gör så ska vi göra det generellt. De fackliga organisationerna sa: ”gör inte det”. Då lyssnar vi det på det, säger Johnny Magnusson.