Drivmedelspriserna höjs till nya rekordnivåer än en gång.
Drivmedelspriserna höjs till nya rekordnivåer än en gång. Bild: Janerik Henriksson/TT

Ny bränslechock – priset höjs ännu en gång

Efter flera nya rekord ser det ut att bli ännu dyrare att tanka bensin och diesel. De rekommenderade riktpriserna för privatpersoner på bemannade stationer är nu de högsta någonsin i Sverige.

ANNONS
|

De stora drivmedelskedjorna aviserade nya priser nu på onsdagsmorgonen, vilket DI var först att rapportera. Dessa nya priser avser rekommenderade riktpriser för privatpersoner på bemannade stationer som är de högsta någonsin i Sverige.

Ännu ett rekord ser alltså ut att slås på onsdagen när det gäller drivmedelspriser. En liter diesel har stigit med 1,25 kronor per liter till 28,22 kronor. Bensinpriset har ökat med 35 öre till 23,34 kronor på onsdagen.

Priset på råolja ökade ytterligare efter invasionen

Dieselpriset har nu ökat med över åtta kronor sedan årsskiftet. Under de senaste månaderna har priset gått upp på råolja på världsmarknaden, vilket i sin tur påverkat drivmedelspriserna. Den ryska invasionen av Ukraina har därefter fått priserna att skena ytterligare.

ANNONS

Ryssland är en av världens största råoljeproducenter. Samtidigt som många företag just nu vänder sig från att köpa därifrån just nu diskuterar också USA ett embargo mot rysk olja.

Kan fortsätta att skena ytterligare

Christian Kopfer, råvaruanalytiker på Handelsbanken, sa i en intervju med GP tidigare under veckan att det kommer bli väldigt svårt att täcka upp för underskottet som blir om Ryssland stängs ut från världsmarknaden.

– Då kommer priserna att fortsätta skena, säger Christian Kopfer.

ANNONS