Kalkningen sker med helikopter och båt, för det senare är ännu inget datum satt (arkivbild).
Kalkningen sker med helikopter och båt, för det senare är ännu inget datum satt (arkivbild). Bild: Per Landén

Nu pågår årlig kalkning av sjöarna i Strömstad och Tanum

Varje år kalkas kommunens sjöar, våtmarker och vattendrag för att motverka försurning. I år sker kalkningen 26:e och 27:e juli.

ANNONS
|

Den som under veckans start sett en helikopter släppa dammliknande moln över en nära belägen sjö eller våtmark har troligen bevittnat det pågående kalkningsarbetet. Ett arbete som finansieras helt av statsbidrag fördelade av Länsstyrelsen och som pågår i både Strömstad och Tanum.

Mängden kalk som släpps har successivt minskat. Delvis av ekonomiska skäl i och med att bidragen minskat, delvis för att försurningseffekterna minskat.

Vad skulle hända om man inte kalkade sjöarna?

– Då blir det en väldigt sur miljö som gör att fiskar och växtlighet inte trivs. I viss mån blir det ännu mer algblomning och då blir det giftigt, berättar Daniel Lomgård, livsmedelsinspektör på Strömstads kommun.

ANNONS

På kommunens hemsida framgår att arbetet i Strömstad omfattar 25 sjöar och 19 våtmarker varav 11 sjöar och 3 våtmarker tillhör Strömsåns avrinningsområde även om de geografiskt är belägna i Tanums kommun.

Vi befinner oss mitt i badsäsongen, går det att bada i en nykalkad sjö?

– Ja det kan man göra, för det är doserat så att man ska kunna bada.

Lomgård berättar att kommunen under ett år tar 115 olika vattenprover utspridda på 29 mätpunkter för att kontrollera effekterna av kalkningen och försäkra sig om att doseringarna varit lämpliga för att det inte ska bli skadligt.

ANNONS