Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Norges statsminister Erna Solberg (Höyre) gav i går besked om de norska reserestriktionerna. Bild: Stian Lysberg Solum

Nu håller Norge bara öppet för Kalmar i Sverige

Nu stänger Norge gränsen för hela Europa utanför Norden. På den norska coronakartan är det, vad gäller de nordiska länderna, bara Kalmar och större delen av Finland som lyser gult.

På torsdagen meddelade Norges regering de nya reserestriktionerna som börjar gälla från och med midnatt natten till lördag. Regeringen följer de rekommendationer som Folkehelseinstituttet kom med tidigare i veckan och det innebär, i och med att Norge nu stänger gränsen till Cypern, Lettland och Liechtenstein, att hela Europa utanför Norden nu är stängt för norska resor.

Det innebär att norrmän som reser får tio dagars karantän när de kommer tillbaka, och européer som vill in i Norge riskerar att stoppas vid gränsen om de inte har någonstans att sitta av sin karantän.

Och nästan hela Sverige målas nu också rött.

Värmland, Västernorrland, Norrbotten och Gotland som tidigare varit gula blir nu röda. Kalmar är den enda region i Sverige som fortfarande är gul från och med lördagen.

Västra Götaland, som varit en röd zon ända sedan i mitten av mars, är fortsatt stängt. Och smittspridningen i regionen är mer än dubbelt så hög som den borde vara för att möta de norska kraven för gränsöppning.

LÄS MER: Färre nya smittade i Strömstad

Hela Danmark är också rött på den norska kartan. I Finland, som har låg smittspridning, är däremot majoriteten av regionerna gula.

Det kom på torsdagen inga besked om eventuella gränsöppningar till regioner där smittotalet uppnår de norska kraven på under 20 nya smittfall per 100 000 invånare under två veckor. Sådana beslut fattar nämligen den norska regeringen endast på jämna veckor.