Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kenny Johannesson, rektor, Sara Arvenberg, verksamhetschef, Anna Säreborn Haugstöl, rektor, och Johanna Persson, skyddsombud. Bild: Alice Nylander
Kenny Johannesson, rektor, Sara Arvenberg, verksamhetschef, Anna Säreborn Haugstöl, rektor, och Johanna Persson, skyddsombud. Bild: Alice Nylander

Nu återvänder eleverna till Strömstad Gymnasium

Sedan mars har Strömstad Gymnasium stått tomt på elever, men på måndag välkomnas de tillbaka. På plats väntar en mängd åtgärder och ett gäng förväntansfulla lärare.

Under onsdagen beslutades att all undervisning av elever på gymnasienivå i Strömstad kommer att ske på plats i och runt skolans lokaler.

För vuxenutbildningen råder andra riktlinjer och undervisningen kan ske både på distans och på plats i mindre grupper.

Verksamhetschef Sara Arvenberg berättar att nuvarande beslut gäller så länge det inte finns några nationella beslut om distansundervisning för gymnasieelever.

– Nu i början behöver vi eleverna här på plats.

Flera åtgärder för att säkra skolmiljön

Strömstad Gymnasium har, enligt verksamhetschefen och skyddsombudet Johanna Persson, bra förutsättningar för att hantera situationen, eftersom elevgrupperna är relativt små redan från början.

– Vi är en liten skola med stora ytor, säger Johanna Persson.

Dessutom har ett flertal åtgärder vidtagits i enlighet med Skolverket och Folkhälsomyndighetens riktlinjer för att minska trängsel och förhindra smittspridning.

I klassrummen har bänkarna flyttats isär och antalet platser har reducerats för att eleverna ska kunna hålla avstånd. Bild: Alice Nylander
I klassrummen har bänkarna flyttats isär och antalet platser har reducerats för att eleverna ska kunna hålla avstånd. Bild: Alice Nylander

Sara Arvenberg plockar fram listan, men åtgärderna är redan synliga för blotta ögat. På golvet sitter uppmaningar om att hålla avstånd och i receptionen är man i full gång med att hänga upp plexiglas.

Handsprit, affischer och instruktioner om handtvätt på olika språk finns utplacerade på skolan.

I matsalen har man utarbetat ett system för att begränsa antalet personer till max 50 åt gången. Verksamhetschefen berättar att det kommer vara personal som har ansvar för insläpp till matsalen.

Under hösten uppmanas lärarna att gärna lägga undervisningen utomhus. Detsamma gäller för elevernas raster.

I arbetet inför terminsstarten har gymnasiet tagit hjälp av grundskolornas erfarenheter, eftersom de till skillnad från gymnasiet fortsatte undervisningen på plats i våras.

– Vi har gjort en riskanalys med skriftliga rutiner. Vi har även checklistor som vi kommer gå igenom med eleverna när de kommer, berättar Sara Arvenberg.

Ett pågående arbete

Arvenberg berättar att skolan kommer utvärdera allteftersom terminen fortlöper, för att kunna vidta ytterligare åtgärder om det blir nödvändigt.

När ett elevråd finns på plats planerar hon även att inkludera eleverna i dialogen med ledningen.

– Vi ser fram emot att träffa eleverna, säger Sara Arvenberg.

– Det har varit tomt i huset och det känns inte som att man jobbar på riktigt när det inte är några elever här.

Sara Arvenberg och Johanna Persson berättar att man följer riktlinjerna från både Skolverket och Folkhälsomyndigheten. Bild: Alice Nylander
Sara Arvenberg och Johanna Persson berättar att man följer riktlinjerna från både Skolverket och Folkhälsomyndigheten. Bild: Alice Nylander

SVT har rapporterat om en oro bland gymnasielärare inför skolstarten. Främst rör det sig om äldre lärare som oroas över en eventuellt ökad smittspridning.

Finns det en sådan oro hos er personal?

– Det finns viss oro, medger verksamhetschefen och berättar att man arbetar för att säkra skolmiljön utifrån de riktlinjer som finns.

Oron finns där, men enligt skolans skyddsombud Johanna Persson ser lärarna i första hand framemot att återse eleverna.

De båda är övertygade om att lärare och elever tillsammans kommer kunna påminna och hjälpa varandra att följa rekommendationerna.

– Tillsammans kommer vi klara av det här, säger Sara Arvenberg med ett leende.

En annorlunda uppstart - efter en annorlunda vår

Två som saknat att träffa sina elever är Paul Carlsson och Joakim Winberg.

– Det är alltid spännande när det drar igång, säger Joakim Winberg.

Båda är överens om att årets uppstart blir annorlunda och att de får ta tiden framöver som den kommer.

– Jag hoppas att eleverna värderar skolan på ett annat sätt nu. När vi saknar skolan så förstår vi vilken innebörd den har, säger Paul Carlsson och syftar tillbaka till våren som varit.

Trots att våren på många sätt varit påfrestande har den också fört med sig nya lärdomar.

– Vi kastades in i det digitala och vi löste det bra, säger Joakim Winberg.

Paul Carlsson instämmer om att man haft ett fint och lärorikt samarbete med eleverna vad beträffar de digitala lösningarna. Trots det känns det bra att ha eleverna tillbaka i klassrummen.

– Närvaron är A och O i skolan, närvaron är hela grunden i undervisningen, avslutar han.

På måndag får Joakim Winberg och Paul Carlsson återse sina elever. Bild: Alice Nylander
På måndag får Joakim Winberg och Paul Carlsson återse sina elever. Bild: Alice Nylander