Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Ökar. Allt fler flyttar till Strömstad. Kommunen har nu passerat 13 000 invånare.

Nu är vi 13 000 invånare

Målet är uppnått. Strömstad växer och kommunen har nu passerat gränsen för 13 000 invånare.

Målet om att bli 13 000 invånare togs 2007 av kommunfullmäktiges ledamöter, dock med målsättningen att uppnå det nya invånarantalet senast 2015. Med något överskriden tid kan nu konstateras att Strömstad har växt och därmed passerat 13 000 invånare. Det skedde någon gång under september månad, fram till dess hittills i år har invånarantalet ökat med 158 personer.

– Vi fick siffrorna den 30 september och då låg vi på 13 012 personer. Vi fortsätter öka och ser en positiv trend i inflyttningen. Nu har vi satt ett nytt mål, 16 000 invånare till 2030 med delmålet 14 000 invånare till 2020, säger Peter Dafteryd (C), kommunstyrelsens ordförande.

Hur ser du på att målet gällde till 2015?

– Vi har gått över tiden med nio månader och det tycker jag är fullt rimligt. Det visar att det ändå var ett väldigt realistiskt mål som KF satte.

För att nå dit pekar han på tre områden som kommunen måste arbeta vidare med.

– Vi har redan de geografiska förutsättningarna i och med att vi ligger nära den norska gränsen. Dock är infrastrukturen en utmaning. Det måste gå att ta sig till och från Strömstad. Och där ligger vi på Västtrafik, både vad gäller Bohusbanan och vad gäller dumheten med bussbyte på Torp. Bostäder är ytterligare ett viktigt område liksom den kommunala servicen kring vård, skola och omsorg.

Att den magiska gränsen nu är passerad kommer inte att firas på något speciellt sätt.

– Det blir ingen särskild markering, nej. Men den 27 januari nästa år har vi öppet hus och invigning av Stadshuset med kaffe och tårta, så då skulle det kanske passa bra att uppmärksamma invånarantalet.