Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Justitieminister Monica Mæland (H) under den dagliga presskonferensen om coronasituationen. Bild: Ole Berg-Rusten

Norskt inreseförbud kan förlängas året ut

Norska justitiedepartementet vill upprätthålla de nuvarande reglerna för att hejda coronasmittan.

Sedan den 17 mars har utlänningar, med undantag för arbetspendlare, blivit avvisade på gränsen till Norge. Det är en tillfällig bestämmelse som grundar sig i den norska smittskyddslagen. I förra veckan mjukades bestämmelserna upp något, så att nära familjemedlemmar får träffas över gränsen.

Nu vill Justis- og beredskapsdepartementet i Norge att de tillfälliga inresereglerna ska förlängas året ut. Lagförslaget skickades ut på remiss under måndagen.

Lagen som föreslås kommer, enligt NRK, inte att gälla utländska medborgare som är bosatta i Norge och har uppehållstillstånd. Den kommer inte heller att gälla medborgare i nordiska länder som är bosatta i Norge, eller säsongsarbetare som ska jobba inom lantbruket.

Vid norska regeringens presskonferens på måndagen sa dock justitieministern Monica Mæland (H) att lagen inte ska behöva gälla ända fram till 2021 om det inte blir nödvändigt.

– Oavsett den här lagen kommer regeringen att göra ändringar. Det är ju så att vi öppnar upp så fort vi kan. Men vi vet ännu inte hur utvecklingen kommer att se ut. I dag har vi låg smittspridning och god kontroll, och den kontrollen måste vi fortsätta ha, säger hon.

Sedan den 17 mars hamnar också de norrmän som åker över gränsen och återvänder i karantän - från början handlade det om 14 dagar, men det har sänkts till 10 dagar. Karantänsreglerna för norska medborgare är en annan fråga än inreseförbudet för utlänningar.

LÄS MER: Norge håller fortsatt gränsen stängd

LÄS MER: Norge ger en liten glimt av hopp inför sommaren