Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hälsoministern Bent Høie (Høyre) berättade om regeringens inställning vid rättegången i lagmannsrätten under måndagen. Bild: Heiko Junge
Hälsoministern Bent Høie (Høyre) berättade om regeringens inställning vid rättegången i lagmannsrätten under måndagen. Bild: Heiko Junge

Norske ministern: Coronapass kan öppna gränsen

Hälsoministern i Norge, Bent Høie (Høyre), säger att norska stugägare troligen kommer att få åka till sina fritidshus i Sverige i juni.

Det var vid den nu påbörjade rättegången, där norska fritidshusägare stämt norska staten för att de inte får se till sina hus i Sverige, som Bent Høie uttalade att gränsen kan öppna för dem i juni.

Formellt är det sex fritidshusägare som är målsägande i rättssaken, men i realiteten är det 1 000 personer som står bakom dem och som har skrivit under en namninsamling för att påverka staten att öppna gränsen för dem.

Norska staten förlorade målet i tingsrätten och det har nu gått vidare till lagmannsrätten, motsvarande svenska hovrätten. Hälsoministern Bent Høie mötte själv upp i rätten i måndags för att förklara regeringens inställning.

Ger hopp om en öppning i juni

Bent Høie säger att det i nuläget inte är aktuellt att ge dem med fritidshus i Sverige särbehandling och låta dem slippa karantän vid återkomsten till Norge. Han menar att det i dag är för stor skillnad på smittsituationen i Sverige jämfört med Norge, men passade ändå på att ge hopp till dem som gärna vill korsa gränsen snart.

– Vi ser på andra lösningar knutna till resande, såsom att använda ett coronacertifikat. Så att de som har fått vaccin kan få undantag från karantänbestämmelserna, sa han i rätten enligt NRK.

Norska regeringen arbetar just nu med ett sådant coronacertifikat, som ska kunna vara klart i början av juni. EU arbetar samtidigt för att få till ett certifikat som ska göra det lättare för dem som är vaccinerade, som har haft covid-19 eller har ett nytaget negativt coronatest att kunna resa mellan EU-länderna. EU-certifikatet ska enligt planen ligga färdigt den 22 juni.

– Om vi kan få ett ömsesidigt beslut från våra länder, så kan vi öppna upp tidigare mellan våra grannländer än det som är Europas mål om att öppna i slutet av juni, sa Bent Høie vid rättegången.

Bara dagsturer i nuläget - för nödvändigt underhåll

I dagsläget har norrmän lov att åka på dagsturer till sina fritidshus på svenska sidan utan att behöva gå i karantän efteråt – om de kan visa att de behöver genomföra nödvändigt underhåll på bostaden. De får däremot inte sova över i fritidshuset utan karantän.

Fritidshusägarna som stämmer staten föreslår själva att de kan få ett förbud mot att ha närkontakt med andra när de är i Sverige och att det ska vara krav på att de tar sig dit själva i eget transportmedel, för att minska smittrisken.