Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nu vill norska Miljødirektoratet att Saugbrugs renar utsläppen till Idefjorden mer (arkivbild). Bild: Thomas Bennelind
Nu vill norska Miljødirektoratet att Saugbrugs renar utsläppen till Idefjorden mer (arkivbild). Bild: Thomas Bennelind

Norska staten ska utreda utsläppen från Saugbrugs

Nya EU-krav gör att norska Miljødirektoratet ska undersöka om företaget Saugbrugs i Halden kan rena avloppsvattnet som går ut i Idefjorden.

Industriföretaget Norske Skog Saugbrugs anläggning i Halden har ökat sina utsläpp på senare år. Det har norska Miljødirektoratet konstaterat i en rapport nyligen.

Utsläppen från Saugbrugs rinner ut i Idefjorden, och har enligt rapporten en negativ påverkan på det ekologiska tillståndet i fjorden.

I brevet från myndigheten till Norske Skog finns en varning om konsekvenser i form av skärpta utsläppskrav för företaget. Norske skog påpekar att man gjort betydande åtgärder för att minska utsläppen på senare år, och att det kan ta tid innan effekterna blir synliga.

Nu ska Miljødirektoratet utreda Saugbrugs verksamhet. Det skriver Halden Arbeiderblad. Bakgrunden till granskningen är att nya krav i EU:s direktiv för industriutsläpp är implementerade i den norska föroreningslagen.

– Kraven medför att Miljødirektoratet ska sörja för att Norske Skog Saugbrugs får utsläppsgränser med utgångspunkt i vilka nivåer som kan uppnås vid bruk av bäst tillgängelig teknik, skriver Haldens kommun på sin hemsida.

Miljødirektoratet ber företaget om eventuella kommentarer till utredningen före den 11 december.

Saugbrugs producerar mekanisk fibermassa som blandas med cellulosa och andra material för produktion av tidningspapper.

Vattnet renas i ett biologiskt reningsverk innan det släpps ut i Tista som i sin tur rinner ut i Idefjorden.