Norska regeringen har beslutat bland annat att fortsatt hålla gränsen stängd, för att minska risken för smittspridning.
Norska regeringen har beslutat bland annat att fortsatt hålla gränsen stängd, för att minska risken för smittspridning. Bild: Lasse Edwartz

Norska gränsen hålls fortsatt stängd

Norska regeringen beslutade på tisdagen att förlänga åtgärderna mot spridning av coronasmittan. Åtgärderna i Norge går betydligt längre än de i Sverige.

ANNONS
LocationSvinesund||

Det var den 15 mars som norska regeringen fattade en rad beslut för att hindra smittspridningen. Bland annat beslutade man att gränsen skulle stängas mot Sverige från den 17 mars och tio dagar framåt. På tisdagen förlängdes detta fram till efter påsk, den 13 april.

De norrmän som trots detta korsar gränsen från Sverige till Norge, till exempel för att handla, försätts i karantän i 14 dagar. Svenskar som försöker ta sig in i Norge avvisas. Detta gäller dock inte arbetspendlare.

Beslutet innebär också att norska förskolor, skolor och universitet hålls fortsatt stängda. Men familjer där båda föräldrar har samhällsviktiga funktioner får ha sina barn i förskola och grundskola.

ANNONS

Alla kultur- och idrottsarrangemang är förbjudna, och gym, simhallar och liknande är stängda och man får inte vistas i sitt fritidshus.

ANNONS