Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nordby köpcenter Ståle Lövheim Bild: Per Landén
Nordby köpcenter Ståle Lövheim Bild: Per Landén

Norsk taxfree-ändring kan gynna gränshandeln

En förändrad taxfree-kvot i Norge förutspås gynna den svenska gränshandeln, uppger NRK. En av siarna är Ståle Løvheim, centerchef på Nordby Shoppingcenter, som tror taxfree-ändringen kommer innebära fler norska handelsturer.

Från och med den 1 januari 2019 försvinner en förmånlig taxfree-regel i Norge, som har inneburit att man kan ta med två extra flaskor vin in i landet om man inte nyttjar sin tobakskvot. Det har inneburit att man har kunnat ta med sig sex flaskor vin in i Norge om man inte köpt med sig någon tobak. Även om Nordby inte har ett Systembolag är shoppingcentret ett naturligt stopp på vägen.

– Handelsturerna till Sverige kommer till att öka när de nya taxfreekvoterna börjar gälla i Norge, säger Ståle Løvheim, centerchef på Nordby Shoppingcenter, till NRK.

Även dagens momsbefrielse i Norge för nätköp under 350 kronor från utlandet kommer skrotas från och med den 1 januari 2020.

LÄS MER: Norsk budget kan bli bakslag för gränshandel

– Man skulle kunna tro att de skulle komma hit och handla men jag tror inte detta kommer påverka oss något större, säger Ståle Løvheim till Strömstads Tidning.