Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Arkivbild. Bild: Jakob Simonson
Arkivbild. Bild: Jakob Simonson

Norsk polis stoppar norrmän på väg över gränsen

Alla norrmän respekterar inte den stängda riksgränsen. Polisen stoppade ett flertal norska bilar på småvägar över gränsen i helgen.

- Avstå från turen till Sverige för att handla nu. Du får leva med att tobaken blir lite dyrare att köpa de närmsta veckorna, säger den norske polisen Kay Lund-Pettersen i en artikel i Halden Arbeiderblad.

Detta efter att han och hans kolleger stoppat ett flertal norska bilar på riksgränsen på söndagen, på mindre vägar in i Norge.

- Under tiden jag stod där stoppade vi åtta till tio bilar med folk som hade dragit över gränsen för att handla tobak, säger han.

Efter att de nya hårdare gränsreglerna infördes hamnar man i två veckors karantän om man korsar gränsen utan att ha särskilda skäl såsom arbetspendling. Blir man stoppad måste man legitimera sig och skriva under på att man hamnar i karantän.

Men de som stoppades på söndagen var, enligt Kay Lund-Pettersen, inte så bekymrade över karantänen.

- De svarade att de ändå skulle vara hemma de nästa 14 dagarna, så det var helt okej, säger han och kritiserar denna oansvariga attityd.

- Det är inte lätt att kontrollera att de håller karantäntiden. Men skulle de bli ertappade med att bryta den, vankas det 20 000 kronor i böter.

Från och med den 17 mars har norska regeringen beslutat att stänga gränsen mot Sverige för att begränsa smittspridningen av coronaviruset. Regeln gäller inte jobbpendlare. Norska medborgare som reser över gränsen från Sverige till Norge sätts i karantän i 14 dagar.

Sveriges gräns mot Norge är dock inte stängd.