Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Rusning till Systembolagsbutikerna på Oslovägen inne i Strömstad är legio. Bild: Jakob Simonson
Rusning till Systembolagsbutikerna på Oslovägen inne i Strömstad är legio. Bild: Jakob Simonson

Norsk kritik mot sprit­försäljningen i Strömstad

Nittio procent av Strömstads försäljning av alkohol bärs över gränsen av broderfolket. Nu har det norska analysföretaget Capstan räknat ut att om försäljningen här sprids ut på alla invånare i Strömstad över 15 år, motsvarar det 483 liter per person och år.

Aftenposten i Norge konstaterar att det skulle kunna räcka till en liter per Strömstadsbo varje dag hela året.

Capstan jämför siffran 483 liter med alkoholförsäljningen i Halden och kommer fram till att den inhemska försäljningen där motsvarar 6,4 liter per person och år.

– Inte så konstigt eftersom de åker till Strömstad och handlar i stället, säger Ingunn Jordheim, som är generalsekreterare på branschorganisationen Vin- og brennevinleverandörenes forening (VBF).

I Oslo blir siffran, med samma beräkningsgrunder, 18,9 liter starkvaror per person och år.

Den stora förloraren på gränshandeln är så klart den norska staten.

– Det är egendomligt att Systembolaget i Sverige håller sina försäljningssiffror hemliga för sina 13 gränsbutiker. Klockorna borde ringa hos norska politiker. Vi kan ju inte bara bli sittande och titta på när vårt Vinmonopol tappar mer och mer marknadsandelar till det svenska monopolet, säger hon.

– Norrmännen älskar Strömstad av många orsaker och kritiken gäller inte den staden. Men visst är det konstigt att norrmännen åker från ett monopol till ett annat för att göra en bra affär, säger hon.

Capstan har vidare räknat ut, att de 13 svenska Systembolagsbutikerna som ligger utmed norska gränsen säljer för 2,22 miljarder kronor per år till törstiga norrmän.

– Vi kommenterar inte enskilda butikers försäljning. Men vi lämnar ut omsättningen i liter och kronor länsvis, säger Karin Husberg vid Systembolagets pressavdelning.

– Min bedömning är att Systembolaget inte vill tala om sina lukrativa siffror vid gränsen av taktiska orsaker, menar Ingunn Jordheim.

Enligt de beräkningar som nu lyfts av den norska branschorganisationen, går 90 procent av alla starkvaror som säljs vid de två Systembolagsbutikerna på Oslovägen inne i Strömstad till norrmän.

Systembolagets försäljning räknat i liter för hela Västra Götaland var andra kvartalet i år 901 000 liter, enligt Systembolaget hemsida, 2018 sålde Systembolaget varor för 38,3 miljarder kronor.

Branschorganisationen VBF organiserar norska producenter och importörer av vin, sprit, cider och öl och säger sig representera 75 – 80 procent den norska alkoholförsäljningen.