Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Nordby Shoppingcenter Bild: Jenny Johansson
Nordby Shoppingcenter Bild: Jenny Johansson

Norsk budget kan bli bakslag för gränshandel

Momsfri import på upp till 350 kronor och sockerskatt är heta frågor i årets norska budgetförhandlingar. Det kan sluta med ett bakslag för den norska gränshandeln i Sverige.

Norrmännens gränshandel i Sverige har tagit fart under andra halvåret, enligt Ulf Palm, fastighetschef på Nordby Shoppingcenter i Strömstad. Han pekar bland annat på hur köpkraften har stärkts till följd av en billigare svensk krona.

Känslig fråga

Stigande oljepriser och en stramare norsk penningpolitik bidrar till utvecklingen.

– Hittills i år ligger vi nästan fem procent upp på försäljningen jämfört med i fjol. Det är ungefär 150 miljoner kronor. Det är en del pengar, säger Ulf Palm.

I fjol uppgick försäljningen på Nordby Shoppingcenter, ett av landets största köpcenter, till 4,3 miljarder kronor.

Antalet besökare på köpcentret, varav cirka 85 procent är norrmän, beräknas också lyfta från fjolårets 7,5 miljoner.

– Jag tror att vi kanske kan ta oss upp några hundratusen till, så det blir kanske upp emot åtta miljoner, säger Palm.

LÄS MER: Norge vill sänka sockerskatten

I Norge är gränshandeln en känslig fråga. Försenade godisleveranser från Sverige till Halloween-helgen skapade nyhetsrubriker i norska medier.

En del av kakan

Totalt ökade gränshandeln med nio procent till drygt 15 miljarder norska kronor i fjol, enligt Norges statistikbyrå SSB. Det motsvarar omkring 1,5 procent av norsk BNP.

– Det är knappast något stort makroekonomiskt problem, men det slår mot den redan hårt pressade norska dagligvaruhandeln i gränskommunerna, enligt Øystein Dørum, chefsekonom på Naeringslivets hovedorganisasjon (NHO).

Och det är inte bara svenska kedjor som skor sig på gränshandeln. Även norska företag driver butiker på andra sidan gränsen för att få en del av kakan.

– Då missar vi både arbetsplatser och skatteintäkter i Norge, säger Dørum.

LÄS MER: Gränshandeln slår rekord – trots norska kronfallet

Under först halvåret i år var gränshandeln nästan oförändrad på drygt 6,9 miljarder. Men där ingår inte den snabbväxande näthandeln på svenska godissajter.

Justerad sockerskatt

Nätköp för upp till 350 norska kronor är momsfritt och dessutom befriat från den omstridda norska sockerskatten. Och det kan göras hur många köp som helst efter varandra, så något tak finns egentligen inte.

De norska kunderna plockar ironiskt nog ut sina svenska leveranser på utlämningsplatser i just de butiker i Norge som konkurreras ut av de svenska priserna. Butikspriser för ett flak läsk i Norge ligger cirka fyra gånger över svenska nätpriser.

I höstens budgetförhandlingar i stortinget har både sockerskatten och taket för momsfria varuköp i Sverige blivit heta frågor.

LÄS MER: Norsk gränshandel sätter nytt rekord

Vågmästarna i stortinget, Kristelig folkeparti (KRF), har i förhandlingarna med regeringspartierna framfört krav på att möjligheten till momsfri handel slopas helt. De räknar med att det kan dra in 750 miljoner norska kronor per år i skatteintäkter.

KRF har även krävt justeringar i sockerskatten. De vill höja skatten för sötade läskedrycker och sänka den för drycker med lägre sockerhalt.

Fakta: Gränshandeln en växande miljardindustri

Totalt ökade den norska gränshandeln i Sverige med nio procent till drygt 15 miljarder norska kronor i fjol, enligt Norges statistikbyrå SSB. Från handlare uppges det bli ett lyft i år igen, även om det inte syntes under första halvåret.

De norska shoppingturerna, som nedsättande kallas "Harryturer" i Norge, går i första hand till Strömstad, Charlottenberg och Töcksfors.

Årtal Norsk gränshandel:

2017 15,1

2016 13,8

2015 14,1

2014 13,9

2013 13,3

2012 11,6

2011 11,5

2010 10,5

Belopp i miljarder norska kronor. Den norska e-handeln på svenska sajter ingår inte i den gränshandelsstatistik som redovisas.

Källa: SSB