Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Statsminister Erna Solberg (H) och direktören för Helsedirektoratet, Bjørn Guldvog, undviker handhälsning. Bild: Heiko Junge
Statsminister Erna Solberg (H) och direktören för Helsedirektoratet, Bjørn Guldvog, undviker handhälsning. Bild: Heiko Junge

Norges Corona-beslut påverkar Bohuslän

Erna Solberg är fast besluten att den norska ekonomin fortsatt ska fungera.

"Dette beveger seg", konstaterade Norges statsminister Erna Solberg (H) under presskonferensen om det åtgärdspaket som den norska regeringen presenterade under fredagen. Utbrottet av coronavirus innebär att politiker och beslutsfattare måste vara beredda på att utvecklingen ändras, timma för timma, dag för dag.

Både Norge och Sverige är drabbade av coronaviruset. Norge har beslutat att stänga skolorna från måndag och även Danmark har beslutat att stänga skolor. Sverige har inte gjort det, men regeringen har öppnat för att ge kommunerna möjligheter att ändra eller stoppa undervisningen. Istället för att se detta som ett nordiskt mästerskap i coronavirusbekämpning, är det mer konstruktivt att se vad grannländerna gör och lära av varandra. Man ska också tänka på att skola och vård är styrda på olika sätt i olika länder. Det går inte att enkelt jämföra storleken och effekten på olika åtgärder som görs för att minska smittspridningen.

Norra Bohuslän är starkt beroende av köpkraften i den norska ekonomin. Frågan vad som kommer att hända i helgen och den närmaste veckan är därför högintressant. Nordby köpcenter förbereder sig genom att stänga leklandet och dubblera städningen. Men frågan är om det blir en nedgång i gränshandeln på grund av virusutbrottet – eller om många norrmän kommer till Sverige för att bunkra och hamstra varor? Kanske påverkas handeln inte så mycket trots allt.

"Mycket handlar om mat och det måste man ju handla förr eller senare vad som än händer", säger Svensk Handels presschef Hans Tjernström till tidningen.

Det står klart att den norska regeringen tänker hålla ekonomin igång och efterfrågan uppe. Om företag behöver tillfälligt permittera personal, går staten in och täcker upp mer av lönekostnaderna. Utbetalning av a-kassa kommer att ske fortare, utan karensperiod. Företagsägare kan få skjuta upp förmögenhetsskatten. Företag kommer att kunna kvitta förluster under år 2020 mot tidigare års vinster i deklarationen. Flyget stöttas genom att både flygplatsavgifter och flygskatt upphävs tillfälligt. Dessutom har Norges Bank sänkt styrräntan från 1,5 till 1 procent.

Eftersom skolorna stänger och många företag påbjuder hemarbete befaras att det kommer att bli en "hytteinvasion" under helgen. Detta trots att semesterresor inte är rekommenderade av norska myndigheter. Hemsedals kommunalråd Pål Rørby är allvarligt oroad över att 25 000 personer kan komma och det innebär stora påfrestningar på infrastrukturen och den kommunala vården. Han vill gärna se att polisen stoppar och vänder trafiken. Frågan är om vi kan se en liknande effekt i Bohuslän? Det är ju faktiskt så att tusentals norrmän har sommarboende här. Därför kanske norrmännen kommer att komma som vanligt, men det återstår alltså att se. För Bohuslän är det dock allvarligt om den norska efterfrågan skulle gå ned under en lång period.

Odd Emil Ingebrigtsen (H) ny fiskeriminister, Erna Solberg, statsminister, og Guri Melby (V) ny kunnskaps- og integreringsminister på Slottsplassen etter statsråd på Slottet fredag. Bild: Fredrik Varfjell
Odd Emil Ingebrigtsen (H) ny fiskeriminister, Erna Solberg, statsminister, og Guri Melby (V) ny kunnskaps- og integreringsminister på Slottsplassen etter statsråd på Slottet fredag. Bild: Fredrik Varfjell

Som om det inte var nog för Erna Solberg att arbeta med coronaviruset, så fick hon börja dagen med en liten regeringsombildning. Venstres partiledare Trine Skei Grande fick i veckan kasta in handduken och meddela valberedningen att hon inte ställer upp till omval som partiledare. Hon lämnade därmed posten som utbildnings- och integrationsminister. Nu byter hon stol med stortingsledamoten Guri Melby som blir ny minister. Dessutom byttes fiskeriministern ut, efter hård kritik mot den förra ministern som tog emot lön och kommunalrådspension. Detta måste ske under konselj med kungen närvarande. Men denna gång fick kung Harald på grund av coronautbrottet närvara via videolänk, för kungen och flera ministrar är satta i karantän. Sannerligen ett tecken i tiden.