Många norrmän handlar i Sverige då priserna är lägre. Nu höjs röster i landet för att stoppa pengarläckaget till grannlandet.
Många norrmän handlar i Sverige då priserna är lägre. Nu höjs röster i landet för att stoppa pengarläckaget till grannlandet. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Norge vill stoppa handelsflykten till Sverige

Efter en kraftig uppgång under pandemin sinar den norska dagligvaruhandeln igen. Detta för att många sedan gränsöppningen åter handlar i Sverige. Nu har det norska näringslivet fått nog, rapporterar Dagbladet.
– Det finns ingen anledning att ge Systembolaget och Sverige våra jobb och kronor, säger Ingunn Jordheim, i Föreningen för vin- och spritleverantörer i Norge.

ANNONS
LocationNorge||

Den norska dagligvaruhandeln ökade med 20 procent under pandemin då landets invånare inte kunde ta sig över gränsen för att handla billigare i Sverige.

När gränserna nu är öppna igen rusar norska konsumenter åter över till grannlandet. Under Kristi himmelsfärdsdagen hade köpcentret i Nordby vid den norska gränsen 40 000 besökare. På Systembolaget i Strömstad var nio av tio kunder norska.

Enligt en ny rapport från Statistiska centralbyrån i Norge handlade invånarna för över två miljarder kronor i Sverige sedan gränsöppningen i februari. Även om det inte är på samma nivå som innan pandemin pekar siffrorna åt det hållet igen.

ANNONS

– Dessa siffror visar tydligt att gränshandeln är på väg tillbaka till samma nivå som före pandemin. Vi ser också en storskalig export av jobb ut ur landet, säger Anne-Cecilie Kaltenborn, vd för norska arbetsgivarorganisationen NHO, till Dagbladet.

Ingunn Jordheim, generalsekreterare i Föreningen för vin- och spritleverantörer i Norge ser bekymrat på utvecklingen.

– Något måste göras nu innan handelsmönstret återgår till en hög nivå. Det finns ingen anledning att ge Systembolaget och Sverige våra jobb och kronor, säger hon.

Står och faller med gränshandeln

På den svenska sidan av gränsen, nära Strömstad, firar Tobaksvagnen 40 år. Godis- och tobaksbutiken var nära att stryka med under pandemin.

– Det blev som en spökstad här. Vi gick från ganska ordentligt bra försäljning till i stort sett noll. 90–95 procent av våra kunder försvann på ett dygn, säger ägaren Henric Axelsson till Aftonbladet.

Två år senare är norrmännen tillbaka och försäljningen går som tåget.

– Nu är det uppe och rullar, full fart. Det är jättepositivt för oss, säger Henric Axelsson till tidningen.

Norska regeringen inkopplad

Nu vill det norska näringslivet återuppliva de goda siffrorna och se regleringar för att minska handelsläckaget till Sverige.

I Hurdalsplattformen, som är den norska regeringens plan för mandatperioden, tas åtgärder mot handelsflykten redan upp.

ANNONS

"Regeringen kommer att se över gränshandelsproblematiken mot bakgrund av erfarenheterna från coronapandemin och från andra länder, som Danmark, och föreslå konkreta åtgärder som minskar gränshandeln och stärker konkurrenskraften för norskt näringsliv", står det i avtalet.

Näringslivet vill dock ha krafttag omgående.

– Vi vill att regeringen tillsätter en partisammansatt nämnd som har i uppdrag att ta fram konkreta åtgärder, vilket även Handel och Kontor efterfrågat. Det är bråttom att komma igång, det visar dagens gränshandelssiffror med all tydlighet, säger Anne-Cecilie Kaltenborn till Dagbladet.

LÄS MER:Gränshandeln hämtar ny kraft efter pandemin – miljarderna åter i rullning

ANNONS