Gränsen stängdes den 17 mars (Arkivbild).
Gränsen stängdes den 17 mars (Arkivbild). Bild: Linda Smith

Norge vill kunna stänga gränsen över sommaren

Norska regeringen har beslutat att förlänga den utökade gränskontrollen fram till 16 maj. Dessutom har man skrivit till EU om att man vill kunna förlänga beslutet över sommaren ända fram till den 13 augusti - men det beslutet är ännu inte fattat.

ANNONS
LocationSvinesund||

Med anledning av coronasmittan har Norge haft utökade kontroll av gränsen mot Sverige sedan den 17 mars. Svenska medborgare, förutom jobbpendlare, avvisas vid gränsen och norrmän som varit på svenska sidan sätts i 14 dagars karantän vid återresa.

I torsdags, den 30 april, har norska regeringen tagit beslut om att förlänga de utökade kontrollerna igen. Den senaste förlängningen gällde till den 4 maj. Nu är ett nytt datum satt till den 16 maj klockan 08. Efter det är det ännu inte beslutat vad som ska hända.

Norska regeringen har i ett brev till EU begärt att de utökade gränskontrollerna får förlängas från och med den 16 maj, i ytterligare 90 dagar fram till den 13 augusti. På Stortingets hemsida står det:

ANNONS

"Norge har hatt grensekontroll på alle grensene siden 16. mars med begrunnelse i artikkel 28 i EUs grenseforordning. Dette er en unntaksprosedyre i situasjoner som krever øyeblikkelig handling, og kan kun gjelde i to måneder. Hva gjør Norge 15. mai – etter at to-månedersperioden er over? I et brev fra Justis- og beredskapsdepartementet, som ble sendt til EU 14. april, opplyses det om at grensekontrollen forlenges i nye 90 dager – etter 15. mai."

Andreas Skjøld-Lorange, senior kommunikasjonsrådgiver vid Justis- og beredskapsdepartementet, skriver i mejl till Strömstads Tidning att beslutet att förlänga gränskontrollerna inte är fattat ännu, men att Norges regering vill ha möjlighet att kunna ta beslutet.

- Om man önskar att förlänga gränskontrollerna i 90 dagar med utgångspunkt i artikel 25 och 27 i gränsförordningen, så måste man meddela EU det fyra veckor i förväg, skriver Andreas Skjøld-Lorange.

Beslutet är alltså inte fattat ännu - när kommer man i så fall att ta ett beslut i frågan?

- Det måste man ju göra i tid före den 15 maj, men när det sker vet jag inte.

Om man förlänger de utökade gränskontrollerna - handlar det då fortsatt både om att avvisa svenskar som reser in i Norge och om att norrmän som rest in i Sverige sätts i 14 dagars karantän vid återresa?

ANNONS

- Det tror jag. Om man gör detta är det ju baserat på smittrisken. Men för att vara riktigt säker på det här får jag återkomma om det.

ANNONS