Statsminister Erna Solberg (arkivbild).
Statsminister Erna Solberg (arkivbild). Bild: Lise Åserud

Norge stänger för sex svenska regioner

På onsdagen höll norska regeringen en extrainsatt presskonferens där man förklarade att sex svenska regioner åter rödlistas, det vill säga att det innebär karantän för norrmän att resa dit.

ANNONS
LocationNorge||

Det rör sig om Östergötland, Blekinge, Värmland, Uppsala, Dalarna och Örebro. Även Västra Götaland är fortsatt rött.

Anledningen, förklarar den norska folkhälsomyndigheten FHI, är att de regioner som rödlistas har haft över 20 nya bekräftade smittfall per 100 000 invånare de senaste två veckorna – vilket är den gräns Norge satt upp.

– De senaste veckorna har smittan ökat igen i Norge. Nu står vi vid ett vägskäl. Vi har haft lokala utbrott runt om i landet och det var en risk vi var klara över. Men vi har hela tiden sagt att om den gradvisa öppningen ska gå bra måste alla följa restriktionerna, säger statsminister Erna Solberg.

ANNONS

Endast Västerbotten, Södermanland och Kalmar län är nu öppna för Norge, men skiftar färg från gröna till gula områden. Den som reser till gula områden slipper karantän, precis som de tidigare gröna områdena, men signalerar risk för ökad smittspridning trots att de uppfyller de tidigare kraven för att vara en ”grön zon”.

Inga länder eller regioner betraktas för närvarande som ”gröna”.

Rödlistar flera länder

Utöver de sex svenska regionerna rödlistas också sex europeiska länder av den norska regeringen: Island, Malta, Nederländerna, Polen, Cypern och Färöarna.

Områden som är omfattad av karantän vid inresa till Norge från den 15 augusti 2020. Nordiska länder värderas på regionalnivå enligt de föreslagna kriterierna för undantag från inresekarantän, den 27 juli till den 9 augusti 2020. Regeringens råd är att undvika alla icke-nödvändiga resor till utlandet. Illustration: Folkehelseinstituttet.
Områden som är omfattad av karantän vid inresa till Norge från den 15 augusti 2020. Nordiska länder värderas på regionalnivå enligt de föreslagna kriterierna för undantag från inresekarantän, den 27 juli till den 9 augusti 2020. Regeringens råd är att undvika alla icke-nödvändiga resor till utlandet. Illustration: Folkehelseinstituttet.

Kartans färger:

För att undgå missförstånd har Norges regering tydliggjort uppmaningen om att undvika alla onödiga resor till utlandet. Det innebär att alla länder som tidigare vara gröna på kartan, nu blir gula. Inga länder är längre gröna.

Den som kommer från ett ”gult område”, slipper karantän i Norge. Ett gult område räknas som ett område med risk för ökad smittspridning.

Den som kommer från ett ”rött område”, måste sitta i karantän i Norge. Röda områden har en högre smittspridning. Det innebär att landet eller regionen som är rödmarkerad har fler än 20 bekräftade fall per 100 000 invånare, de senaste två veckorna.

Den som kommer från ”streckat område” måste sitta i karantän i Norge. Enligt FHI saknar streckade områden tillräcklig data om smittspridning. I dagsläget måste därför den som reser från dessa länder sitta i karantän i Norge.

Källa: Folkehelseinstituttet.

Två danska regioner, Själland utom huvudstadsregionen och Midtjylland, sätts också på den röda listan.

Ett antal länder på Balkan och i Östeuropa omfattas också av karantänsplikten på grund av att det inte finns tillräcklig data om smittspridningen.

– Nu är det bäst att hålla sig i Norge, säger Erna Solberg.

Alla som kommer till Norge från någon av de rödlistade områdena ska bära munskydd till dess att de satt sig i karantän.

– Vi är bland de länder som har striktast restriktioner för att hindra smittspridning. Det är viktigt att säga att det inte är någon politik i det här, utan det är bara kriterier som gäller smittspridning som avgör hur vi agerar.

Ändringen av de norska gränsreglerna träder i kraft vid midnatt, natten till lördag.

ANNONS
ANNONS