Arkivbild.
Arkivbild. Bild: Lasse Edwartz

Norge slopar kontroll av karantän vid gränsen

Nu är det upp till de norska resenärerna själva att upprätthålla karantän efter att ha åkt till Sverige och handlat. Polisen kommer inte längre att kontrollera att man följer reglerna.

ANNONS
LocationSvinesund||

Det är NRK som avslöjar att norska polisen inte längre vid gränsövergångarna kan kontrollera att folk följer de karantänsregler de blir ålagda.

– Vi fick nya förhållningsregler och vår roll har gått från att vara kontrollerande till att vara vägledande. Vi hoppas och tror att folk följer riktlinjerna. Det gör de flesta. Men det er klart att om detta varar över lång tid, är vi bekymrade för att trafiken över gränsen kan öka när de inte blir registrerade, säger Gjermund Thoresen, polischef i Kongsvinger, till NRK.

Han fruktar att det kan bli frestande för fler att ta turen över gränsen när det är svårare att hålla reda på om folk följer karantänsreglerna.

ANNONS

– Detta kan bli en utmaning, men vi får hoppas och tro att de som får karantän tar detta ansvaret på allvar.

Om norrmän korsar gränsen utan giltig anledning, som exempelvis arbetspendling eller skötsel av en stuga, blir de ålagda att gå i hemmakarantän i tio dagar. Det gäller även för svenskar som korsar gränsen och har en plats att sitta i karantän på norska sidan. Har man ingen sådan plats avvisas man vid gränsen.

Norska tullen hjälper polisen på gränsen. Sektionschef Kjersti Bråthen vid Grensekontrollseksjonen i Kongsvinger menar att alltför många norrmän har rest över gränsen efter att Värmland återigen blev "röd zon" den 15 augusti.

Hon är orolig över att många nu inte kommer att bry sig om att de blir belagda med karantän.

– Vi är bekymrade över att det blir svårare att få alla att respektera reglerna denna gången, efter att gränsa har varit öppen ett tag i sommar. Men vi får hoppas at folk tar sitt ansvar, säger Kjersti Bråthen till NRK.

Regeringen menar också att folk måste ta eget ansvar.

– Vi är beroende av att alla bidrar i kampen mot coronasmittan, och vi förväntar oss att de som ska i karantän håller sig till det.

ANNONS

Det säger statssekreterare Inger Klippen vid Helse- og omsorgsdepartementet till NRK.

Man riskerar upp till sex månaders fängelse om man trots allt blir ertappad med att bryta mot karantänreglerna.

– Om polisen får upplysningar om brott mot karantänplikten kommer det att följas upp och beivras, säger Inger Klippen.

ANNONS