Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Lars Pehrson/SvD/TT
Bild: Lars Pehrson/SvD/TT

Norge skärper gränsen för persontrafik

Måndag morgon kommer Norge att införa stränga restriktioner om vem som får ta sig in i landet.

Från måndag klockan 8 på morgonen får personer som inte har inte har adekvat anknytning till Norge inte längre komma in i landet, skriver Halden Arbeiderblad. Det innebär att landet inför en utökad kontroll längs gränserna.

Øystein Børmer, direktör för norska Tolletaten, flaggar för att det nu kommer göras en tydlig skillnad mellan persontrafik och godstrafik.

– Trafik för export och import inom näringslivet kommer att kunna fortsätta som vanligt från Tolletatens sida. Persontrafiken kommer däremot att behöva följa strängare restriktioner, dessa kommer polisen att informera om, sa Øystein Børmer till norska TV2 Nyhetskanalen på söndagen.

Tolletatens huvudfokus är att se till att leveranser till och från landet fungerar.

Enligt samma tidning försöker Halden kommun ta reda på vad de nya restriktionerna innebär för folk som arbetspendlar mellan Sverige och Norge. Enligt kommunen har de fått besked om att personal från Sverige som arbetar inom vårdyrken har rätt att passera gränsen. Men det krävs då ett särskilt resedokument, vilket kommunen har börjat skicka ut till berörd personal.

För andra norska arbetsplatser som har personal som bor i Sverige kan det eventuellt bli aktuellt med ett bevis för gränspassering. Men detta är i nuläget inte klart, enligt Halden kommun.