Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Helseminister Bent Høie.  Bild: Terje Pedersen
Helseminister Bent Høie. Bild: Terje Pedersen

Norge lättar på restriktionerna - beskedet om coronapass

Norge öppnar upp - lite mer. Från torsdag 27 maj lättar landet på flera av de tuffaste restriktionerna.

Det är den andra etappen av återöppningsplanen som inleds 27 maj informerade statsminister Erna Solberg under en pressträff på fredagen. Från 27 maj blir det fritt fram för resor inom landet, och större folksamlingar tillåts.

Under pressträffen svarade hälsominister Bent Høie på en fråga från Strömstads Tidning om de norrmän som får ett coronacertifikat kan åka över gränsen och slippa karantän när de kommer tillbaka. Under första halvan av juni räknar Norge med att ha ett coronacertifikat. Hur det ska utformas och anpassas till EU:s vaccinpass är under utredning sa ministrarna på pressträffen.

– De nya lättnaderna gör att de slipper karantän på tio dagar när de kommer tillbaka, men Folkhälsoinstitutet och Regeringen har fått i uppdrag att se över karantänsreglerna som nu säger tre dagars karantän och se om de är för tuffa, sa Bent Høie.

LÄS MER: Vaccinet försenat till Tanum: ”Vi är startklara”

Privata fester tillåter tio personer inomhus

Nya lättnader i karantänsreglerna innebär också att de som kommer från länder där smittan ligger under 150 fall per 100 000 de senaste 14 dagarna slipper karantänhotell.

Vid offentliga inomhusevenemang ökar antalet personer som kan vara närvarande utan att använda fasta, tilldelade platser från 10 till 50 personer. I privata hem ökar antalet personer du rekommenderas att ha från fem till tio, så länge du kan hålla ett avstånd på en meter, och vuxna över 20 år kan delta i aktiviteter inomhus i grupper på upp till 20 personer.

Barn och ungdomar under 20 år kan träna och delta i sport-, kultur- och fritidsaktiviteter.

Men trots att det införs nationella lättnader så kan det fortfarande ligga kvar restriktioner i de kommuner med högre smitta sa Erna Solberg, och menade att man då får vara beredd på tuffare restriktioner lokalt och skillnader runt om i landet.

Restriktionerna lättar också för skolor runt om i landet och mer undervisning tillåts på plats.

LÄS MER: Så ser smittspridningen ut lokalt