Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Norges hälso- och omsorgsminister Bent Høie. Bild: Heiko Junge

Norge kan stänga för fyra svenska regioner på lördag

Smittotalet har ökat i Sverige den senaste veckan. Därför rekommenderar norska Folkehelseinstituttet att Norge stänger gränsen för fyra svenska regioner - bara en region förblir då ”gul” på den norska coronakartan.

Sedan i torsdags har 24 personer i Värmland bekräftats coronasmittade - nu ligger regionen väl över den gräns som norska Folkehelseinstituttet (FHI) satt upp.

Värmland har varit ett av de ”gula” regionerna i Sverige som norrmän får resa till utan att hamna i karantän, och svenskar får resa in i Norge från Värmland utan restriktioner.

Men nu kan alltså Värmland sälla sig till Västra Götaland och få status som en ”röd” region. Det skriver Halden Arbeiderblad.

De senaste två veckorna har Värmland haft drygt 25 smittofall per 100 000 invånare. FHI:s krav är att svenska regioner ska ha under 20 smittfall på 14 dagar för att gränsen ska få vara öppen.

Norges hälso- och omsorgsminister Bent Høie höll presskonferens om coronasituationen på tisdagen. Under den blev det inget sagt om eventuella gränsstängningar.

Men norska Folkehelseinstituttet rekommenderar att följande regioner går från gult till rött på kartan: Gotland, Norrbotten, Värmland och Västernorrland.

Det innebär att Kalmar blir den enda kvarvarande ”gula” regionen i Sverige.

Beslutet kommer att fattas av norska regeringen under veckan och träder i kraft vid midnatt natten till lördag.

Det väntas dock inte komma något besked om eventuella gränsöppningar mot andra regioner. Sådana beslut fattas på jämna veckor.