Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Geir Bukholm på norska Folkehelseinstituttet säger att man i Norge hoppas att de som vaccineras ska få längre immunitet än personer som insjuknat naturligt. Samtidigt förbereder man sig på att ge människor en tredje vaccindos om så inte visar sig vara fallet. Bild: Stian Lysberg Solum
Geir Bukholm på norska Folkehelseinstituttet säger att man i Norge hoppas att de som vaccineras ska få längre immunitet än personer som insjuknat naturligt. Samtidigt förbereder man sig på att ge människor en tredje vaccindos om så inte visar sig vara fallet. Bild: Stian Lysberg Solum

Norge: ”Kan behövas en tredje vaccindos”

I Norge väntar just nu 40 000 personer på att få sin andra vaccindos för att uppnå immunitet mot coronaviruset.
Hos den norska motsvarigheten till Folkhälsomyndigheten funderar man samtidigt på om det kan behövas en tredje dos.
– Det kan vara så att vi måste ge ett slags "boostervaccin" efter några månader, säger Geir Bukholm på Folkehelseinstituttet, FHI till NRK.

I Norge har man precis som i Sverige och många andra länder kommit igång med vaccineringen mot covid-19.

Enligt NRK har 40 000 personer som ges ett vaccin som ska tas i två omgångar redan fått den första dosen.

Men då det i nuläget är oklart hur länge personerna som vaccineras blir immuna, förbereder man sig i vårt grannland redan för att kunna ge patienterna en tredje dos redan under 2021.

– Det är en situation vi är beredda på. Vaccintillverkarna är också beredda på detta om det är nödvändigt, säger Geir Bukholm, direktör på FHI, till NRK.

LÄS MER: Tegnell: Så blir 2021 – efter vaccinationen mot coronaviruset

Många obesvarade frågor

När han får frågan om osäkerheten kring effekten av vaccinet kan göra att människor väljer att inte ta det svarar Geir Bukholm att det är viktigt att vaccinera sig, speciellt om man tillhör en riskgrupp.

– Vi tror att man är immun ett tag. Det är viktigt att man tar vaccinet. Det är mycket vi ännu inte vet om de här vaccinen, och den kunskapen får vi först när människor tar dem, säger han.

Hur länge immuniteten varar efter vaccinering är alltså ännu oklart. Det är det även när det gäller immuniteten för personer som insjuknat i covid-19.

Enligt ännu ej publicerade och pågående studier som leds av Public Health England (PHE), blir de flesta personer som utvecklat antikroppar mot corornaviruset immuna i omkring fem månader, rapporterar CNN.

LÄS MER: Smittskyddsläkaren om när vaccinationen mot corona kan få effekt

Enligt studierna kan dock även personer som utvecklat antikroppar insjukna på nytt.

Folk som en gång varit sjuka och därefter tillfrisknat bedöms dock vara bättre skyddade mot att utveckla allvarlig sjukdom i samband med ett återinsjuknande.

I Norge hoppas man på att vaccinet ger längre immunitet än för dem som insjuknat naturligt.

– Det är en av de saker som vi vill ha mer information om. Vi vet att immuniteten efter en naturlig infektion kan försvinna efter några månader, men vi hoppas att immuniteten efter vaccinering varar mycket längre, säger Geir Bukholm.