Norska polisen kommer att fortsätta kontrollera bilister vid vid Svinesund.
Norska polisen kommer att fortsätta kontrollera bilister vid vid Svinesund. Bild: Linda Smith

Norge har beslutat om fortsatt stängd gräns

Beslutet om att hålla Norges gränser stängda förlängdes den 15 april och gäller i ytterligare 20 dagar från och med onsdagen. Men det är inte alla som respekterar den stängda gränsen – för tillfället sitter 2 300 norrmän i karantän efter att ha varit över och handlat på svenska sidan.

ANNONS
LocationSvinesund||

Norges gräns stängde den 17 mars som ett led i att begränsa spridningen av coronaviruset. Efter två veckor förlängde man stängningen till den 15 april, och på onsdagen var det åter dags för en förlängning av förbudet mot att resa in i Norge för dem som inte arbetar på andra sidan gränsen. Stängningen gäller nu i ytterligare 20 dagar från och med i onsdags.

Över 2 300 norrmän sitter i karantän efter att ha åkt på shoppingresor i Sverige under påskveckan, trots att norska gränspolisen avrått från sådana resor.

1 700 av dem blev stoppade och registrerade vid Svinesund. Det rapporterar NRK.

ANNONS

– Man blir ju besviken över att se så många resa över gränsen för att handla i Sverige, och i värsta fall ta med sig smittan till Norge. Sverige har ju en annan smittbild än Norge, säger Pål-Erik Teigen, stabschef på den norska polisen, till P4 Värmland.

Det är inte förbjudet för norrmän att åka till Sverige. Men om de gör det och kommer tillbaka måste sitta i hemmakarantän i 14 dagar. Blir man ertappad med att bryta mot karantänen väntar böter. Personer som arbetar på andra sidan gränsen är undantagna från karantänreglerna.

Halden Arbeiderblad rapporterar nu om att nya regler är på gång för den som medvetet bryter mot gränsreglerna. Den som gör det riskerar att förlora lön, a-kassa eller sjukersättning. Det är norska arbeids- och velferdsdirektoratet som skrivit ett förslag om detta till regeringen. Förslaget kommer att utredas de närmaste dagarna.

ANNONS