Norge firade 17 maj – efter pandemin

Efter två år av pandemianpassat firande kunde norrmännen återigen fira sin nationaldag som vanligt. I Oslo inleddes firandet på tisdagsmorgonen med parad och kungligheter på plats.

ANNONS
LocationNorge||

Efter två års pandemiuppehåll kunde Norge åter fira nationaldagen fullt ut. Dagen, som firas till minne av undertecknandet av landets konstitution år 1814 , inleddes traditionsenligt av kungafamiljen från deras residens i Skaugum, Asker.

Kronprinsessan Mette-Marit, prins Sverre Magnus, kronprins Haakon och prinsessan Ingrid Alexandra börjar 17 maj-firandet på gården Skaugmr i Asker.
Kronprinsessan Mette-Marit, prins Sverre Magnus, kronprins Haakon och prinsessan Ingrid Alexandra börjar 17 maj-firandet på gården Skaugmr i Asker. Bild: Lise Åserud

Efter det tog sig kungligheterna in till Oslo, där de tittade på barnparaden som tågade genom staden till orkestermusik och med flaggor i högsta hugg. Barnparaderna är en tradition som ordnas i hela landet under festdagen.

Barnparaden tågade genom Trondheim under morgonen.
Barnparaden tågade genom Trondheim under morgonen. Bild: Gorm Kallestad

Parader anordnas också av sistaårsstuderande gymnasieelever, så kallade ”russ”. Till skillnad från resten av norrmännen som ofta klär sig i folkdräkter dagen till ära har russen på sig röda och blå studentoveraller.

ANNONS
Gymnasieeleverna i Bergen firar glatt.
Gymnasieeleverna i Bergen firar glatt. Bild: Bjørnar Morønning

Pandemianpassningar borta

Både 2020 och 2021 anpassades firandet till coronapandemin och fick genomföras i mindre skala.

Norrmännen som vanligtvis firar sin nationaldag med pompa och ståt fick då avstå från paraderna. Kungligheterna försökte pandemin till trots sprida feststämning runt om i landet och åkte runt i delar av Oslo för att hälsa på det norska folket.

Nu var firandet tillbaka i full kraft och tiotusentals människor samlades på gator och torg runt om i riket.

ANNONS