Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Gränspassagen vid Svinesund (arkivbild). Bild: Thomas Bennelind
Gränspassagen vid Svinesund (arkivbild). Bild: Thomas Bennelind

Norge får europeisk kritik för inreseregler

Den europeiska övervakningsmyndigheten Esa menar att Norges inreseregler strider mot EES-reglerna.

Den 29 januari införde Norge stränga inreseregler för att stoppa importsmitta av covid-19. Med vissa undantag har sedan dess bara norska medborgare och utlänningar bosatta i Norge fått resa in i Norge.

Dagens inreseregler innebär bland annat att turister, handelsresande och familjemedlemmar inte får resa in i Norge oavsett om de är EU/EES-medborgare eller ej.

Mot bakgrund av detta har det europeiska övervakningsorganet Esa stämt Norge, efter en långvarig dialog med norska myndigheter. Det rapporterar NRK.

EES-myndigheten finner det underligt att Norge nekar många EES-medborgare inresa, samtidigt som nästan alla som kommer in i landet måste i karantän.

Rätten till fri rörlighet är en grundläggande princip i EES-rätten. EES-länder får begränsa den i kampen mot coronapandemin, men begränsningarna måste vara nödvändiga, konsekventa och inte diskriminerande.

– Norge och andra stater har tillåtelse att begränsa rörelsefriheten för sina medborgare inom sina gränser för att stoppa spridningen av covid-19. Vi pekar på att restriktionerna går längre än vad som är nödvändigt. Reglerna måste vara mer sammanhängande och får inte vara diskriminerande, säger Esas kommunikationschef Jarle Hetland till NRK.

Esa har i flera månader granskat Norges agerande kring inreserestriktionerna.

– Vi menar att det är fullt möjligt att begränsa smittspridningen och samtidigt hålla sig till EES-reglerna, säger Jarle Hetland till NRK.

Norge har till den 7 juli på sig att svara på kritiken.