Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"Det finns en oroande utveckling i flera europeiska länder till följd av deltavarianten", säger Norges hälsominister Bent Høie. Bild: Fredrik Hagen

Norge drar i bromsen för att motverka importsmitta

Norska regeringen meddelade under fredagen att fyra regioner i Sverige övergår från grön till orange zon. Men i Västra Götaland är den gröna statusen oförändrad.

Gotland, Halland, Skåne och Stockholm. Det är de fyra regionerna i Sverige som på måndagen den 2 augusti övergår från grön till orange zon, enligt norska regeringen. Det betyder att de som reser därifrån måste visa negativt provsvar vid gränsen och befinna sig i inresekarantän. Enligt norska regeringen är beslutet fattat med anledning av FHI:s bedömning av smittspridningen och för att minska risken för importsmitta.

Under torsdagen redovisade Västra Götalandsregionen sina senaste smittotal. Smittspridningen fortsätter att öka i regionen med en förändring på 19 procent i jämförelse med föregående vecka. Tvåveckorsincidensen är nu uppe i 48 per 100 000 fall – i och med att den fortfarande är under 50 rör sig siffran inom ramen för Norges grönmarkering.

Tidigare i veckan meddelade också norska regeringen att de skjuter upp det fjärde steget i öppnandet av samhället, med anledning av att deltavariantens utbredning. Bland annat ingår att tillåta 500 personer på privata arrangemang i steg fyra.

- Pandemin är inte över. Det finns en oroande utveckling i flera europeiska länder till följd av deltavarianten, även i länder med högre vaccinationstäckning än i Norge, till exempel Storbritannien och Nederländerna. Det råder osäkerhet om hur deltavarianten kommer att påverka Norge när det gäller smittspridning och sjukdom. Regeringen har därför valt att följa rådet från norska hälsodirektoratet och FHI och inte genomföra steg 4 i omöppningsplanen nu, säger hälso- och omsorgsminister Bent Høie i ett pressmeddelande.

Andra exempel på åtgärder i steg fyra är att upphäva avståndskrav på arrangemang för de som har coronacertifikat, och upphäva inträdesstopp vid midnatt för restauranger med alkoholtillstånd. En anledning till inbromsandet av öppnandet är att regeringen hoppas hålla nere smittan för att skolorna ska kunna öppnas upp som vanligt vid terminstart.

– Vi måste göra vad vi kan för att barn och unga ska kunna börja med en vanlig skoldag efter sommarlovet. En ytterligare öppning nu kommer att öka risken för att fler skolor måste öppna på gul eller röd nivå och därmed drabbar det barn och unga, säger Bent Høie.