Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Gamla Svinesundsbron (arkivbild). Bild: Lasse Edwartz

Norge överskrider sin egen coronagräns

Med över 1 126 nya bekräftade fall av covid-19 de senaste två veckorna har nu Norge passerat sin egen gräns för ett ”rött” land.

Norge har satt upp kriterier för karantänsregler vad gäller smittspridning. Det ska vara under 20 fall per 100 000 invånare under två veckor för att gränsen ska vara öppen till det landet eller regionen utan restriktioner. Är det över 20 fall betraktas landet och regionen som ”röd”. Det är därför gränsen är stängd till Västra Götaland.

Nu har Norge som helhet passerat det talet och skulle nu med sina egna regler betraktas som ett ”rött” land - det rapporterar nu NRK. Norge har nämligen ett smittotal på 20,77 de senaste två veckorna. Från tisdagen den 25 augusti till tisdagen den 8 september har 1 126 nya fall av covid-19 konstaterats.

Bland annat Sarpsborg och Fredrikstad, två kommuner nära svenska gränsen, har haft en stor ökning av smittade den senaste veckan. Där har över 2 500 personer nu satts i karantän efter smittutbrottet som kan spåras till firandet av en religiös högtid.

LÄS MER: Stor smittspridning i Östfold: "Extrem situation"

Utbrottet i dessa kommuner får dock inga konsekvenser vad gäller reserestriktioner inom Norge, rapporterar NRK.

Under veckan väntas norska regeringen komma med besked om vilka länder och regioner som blir ”gula” (inga reserestriktioner) och ”röda”. Västra Götaland är rött sedan i mars. Men i Västra Götaland har smittspridningen gått ner de senaste två veckorna och börjar nu så smått närma sig de norska kriterierna för att öppna gränsen.

Under vecka 35 rapporterades 234 nya fall av covid-19 i regionen, vilket är en minskning med 41 procent (163 fall) jämfört med föregående vecka. Incidensen för Västra Götalandsregionen var 14 fall per 100 000 under den veckan.

Även i Danmark har coronafallen ökat. Under måndagen registrerades 230 nya smittofall i Danmark vilket har lett till att myndigheterna infört nya restriktioner i Köpenhamn och Odense. Det är första gången sedan pandemin började som smittspridningstakten nu är lägre i Sverige än i Danmark och Norge.