Norge öppnar upp - lättar på restriktioner

Under fredagens pressträff med norska regeringen meddelade statsminister Erna Solberg att landet nu öppnar upp från och med lördag 25 september.
– Nu ska vi tillbaka till en normal vardag, sa Erna Solberg under pressträffen.

ANNONS
LocationStrömstad||

Norge har sedan mars 2020, närmare bestämt 561 dagar, haft tuffa restriktioner och inreseregler. Men från och med lördag 25 september klockan 16 tas i princip alla restriktioner och åtgärder relaterade till pandemin bort meddelande norska regeringen under fredagens pressträff.

Det blir från lördag tillåtet att sitta många vid samma bord på restaurang, vilka också får utöka sina öppettider. Restriktioner kring evenemang tas bort skriver NRK.

– Det mesta blir som förr men vi har kvar en del rekommendationer och råd, sa hon under pressträffen.

Hon la också till att det från och med lördag är fritt fram igen att gå på nattklubb.

ANNONS

– Du får öva på dina moves, för imorgon är det okej att svänga loss på dansgolvet, sa hon under pressträffen.

Regeln om att hålla en meters avstånd tas bort

Norrmännen behöver heller inte längre hålla en meters avstånd till andra och landet lättar på den den allmänna pandemirelaterade reseavrådan som gällt till hela världen från Norge.

Inreserestriktionerna lättas samtidigt gradvis. Alla som är bosatta i EU/ESS-land kan komma in i Norge från i morgon. Det finns dock fortfarande regler om testning och karantän beroende på smittonivån i landet personer reser ifrån, skriver DN.

Bland annat slopas nu inresekarantän för ovaccinerade som reser in i Norge från Värmland. För Västra Götaland blir läget dock oförändrat då regionen är röd.

– Vi tar bort kravet att man måste ha ett negativt test före man kommer till Norge. Man måste likväl ta ett test vid gränsen, om man kommer från ett land/område med hög smitta eller om man inte har ett coronapass, säger justitieminister Monica Mæland.

Inreseregler lättas gradvis - men gränsen öppnas inte helt

Alla resande från orangea områden kommer inte längre ha karantänsplikt vid ankomst till Norge. För att ett område ska vara orange krävs det bland annat att det är färre än 50 smittade per 100 000 invånare och mer än fyra procent positiva covidtest de senaste två veckorna.

ANNONS

Vid gränskontrollerna kommer polisen ta stickprover, enligt NRK.

– Det kommer medföra kortare köer vilket är bra. Vi har levt länge med stränga regler vid gränsen. Det har varit viktigt för att bekämpa importsmitta. När vi nu går över till en normal vardag inför regeringen en gradvis nedtrappning. Det kommer ske under noga övervakning, säger justitieminister Monica Mæland

Hälsominister Bent Høie betonade att restriktioner kan återinföras och de har en beredskap.

På fredagen var 83,4 procent av norrmännen 18 år och äldre vaccinerade med två doser. Totalt vårdas 96 personer på sjukhus med covid-19 i Norge.

ANNONS