Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: Terje, Pedersen
Bild: Terje, Pedersen

Norge öppnar för Skåne – men inte VGR

Nu kan norrmän resa till Skåne, Blekinge och Kronoberg, och till och med Spanien och Italien, utan att hamna i karantän – men inte till Strömstad.

I praktiken stängde Norge sina gränser för utlandet den 12 mars med anledning av coronapandemin. Efterhand har landet öppnat för flera länder och regioner i Europa. Nu öppnar landet upp sina gränser för många länder – och även tre regioner i Sverige. Det gäller Skåne, Blekinge och Kronobergs län. Öppningen kommer att träda i kraft den 15 juli.

Det meddelade norska regeringen vid en presskonferens på fredagen. Under presskonferensen visade justis- og beredskapsminister Monica Mæland och næringsminister Iselin Nybø en karta över vilka länder och regioner som är ”gröna” (där smittsituationen är under kontroll) och vilka som är ”röda” (som Norge fortfarande håller stängt till). Skåne, Blekinge och Småland är de delar av Sverige som är gröna på kartan.

Övriga svenska regioner är fortsatt "röda" på norska regeringens karta. Till Västra Götalandsregionen är gränsen fortsatt stängd.

Öppnar för de flesta europeiska länder

I övrigt öppnar Norge för de flesta europeiska länder. Förutom de tre länen i södra Sverige är det nu också fritt fram för norrmännen att resa till Belgien, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Färöarna, Grönland, Grekland, Irland, Island, Italien, Cypern, Lettland, Liechtenstein, Litauen, Malta, Nederländerna, Polen, Slovakien, Slovenien, Spanien, Storbritannien, Schweiz, Tjeckoslovakien, Tyskland och Österrike.

Bland annat gränserna till Spanien, Italien och Storbritannien öppnas alltså – men inte till Västra Götaland.

En journalist ställer frågan på presskonferensen om hur man ska kontrollera var resande norrmän som ska passera gränsen till Norge har varit.

– Man kommer fortsatt att stoppas vid gränsen och få frågor om var man varit. Om man säger att man har varit i Skåne, men egentligen varit på Nordbycentret i Strömstad och handlat, så kan det bli stickprov. Men i grund och botten utgår vi från tillit och att var och en tar ansvar för smittspridningen, säger justis- og beredskapsminister Monica Mæland.

Norges justitieminister Monica Mæland förklarar att den som har sin partner utomlands kan få ta emot denne på besök, om ett särskilt "kärastepass" upprättas.

Utgår från antalet smittade i procent av befolkningen

En journalist ställer frågan på presskonferensen om varför Norge öppnar för till exempel Spanien, ett av de länder där dödligheten i covid-19 varit högst i världen, men inte till Sverige.

Monica Mæland förklarar att man från norsk sida utgår från antalet smittade just nu i procent av befolkningen – ”det är helt objektiva kriterier”, säger hon.

Frode Forland, statsepidemiolog vid Folkhelseinstituttet, säger:

– Antalet döda är inte lika högt i Sverige som i till exempel Spanien, men vi utgår från hur smittspridningssituationen sett ut de senaste 14 dagarna. Vi hoppas att Sverige kan komma in gradvis bland de gröna länderna, region för region, framöver.

Kriterierna som ligger till grund för Folkhelseinstituttets bedömningar av alla länder (och i Sveriges fall regioner) i Schengen- och EES-området är:

färre än 20 bekräftat smittade per 100 000 invånare de senaste två veckorna, och

färre än 5 procent positiva test i snitt per vecka de senaste två veckorna