Riksgränsen, Svinesundsbron, gränsrestriktioner, tullverket, kontroller, Svinesund.
Riksgränsen, Svinesundsbron, gränsrestriktioner, tullverket, kontroller, Svinesund.

Norge öppnar för nya regioner – stänger för Skåne och Kronoberg

Norge öppnar för fyra svenska regioner: Dalarna, Södermanland, Uppsala och Västerbotten. Samtidigt stänger Norge för Skåne och Kronoberg. Som befarats fortsätter Västra Götalandsregionen att vara en röd zon.

ANNONS
LocationNorge||

Från och med natten till lördag den 8 augusti öppnar den norska regeringen upp för karantänfria resor till fyra nya regioner i Sverige, meddelade norska UD under torsdagen.

De aktuella regionerna är Södermanland, Uppsala och Västerbotten och Dalarna. Samtidigt går Kronoberg och Skåne från gröna till röda zoner. Som befarats fortsätter Västra Götalandsregionen att vara en röd zon.

Enligt kraven från Norges regering behöver en region kan uppvisa en smittspridning under 20 bekräftade fall per 100 000 invånare, de senaste två veckorna. VGR:s motsvarande siffra är 56 bekräftade fall per 100 000 invånare, de senaste två veckorna.

”Det var ingen överraskning”

Kent Hansson (S), kommunalråd i Strömstads kommun, mottar det norska beskedet med besvikelse. Även om det var väntat.

ANNONS

– Det var ingen överraskning. Jag följer smittspridningen dagligen, så jag visste att det skulle bli såhär. Men det är inte desto mindre tråkigt för oss i norra Bohuslän. Det är inte här problemet ligger. Vi har verkligen lobbat för att man ska få till delregionala lösningar. Det öppnade Norges hälsominister Bent Høie (H) upp för redan innan sommaren. Men frågan har begravts, säger han.

Kent Hansson (S), kommunalråd i Strömstad.
Kent Hansson (S), kommunalråd i Strömstad. Bild: Pontus Johansson

Från och med den 8 augusti kan norrmän därmed åka till Blekinge, Dalarna, Kalmar, Södermanland, Uppsala, Östergötland, Örebro, Värmland och Västerbotten utan att behöva sitta i karantän i tio dagar. Samtidigt kan svenska medborgare från dessa regioner åka till Norge utan att karantänplikt.

Stänger för flera länder

Det nya beskedet innebär också att Norge målar stora delar av den europeiska kartan i rött. Länderna Frankrike, Monaco, Schweiz och Tjeckien går nu från gröna till röda zoner. Det innebär att Norge har karantänplikt mot Andorra, Belgien, Bulgarien, Frankrike, Kroatien, Monaco, Luxembourg, Portugal, Rumänien, Spanien, Schweiz, Tjeckien och stora delar av Sverige.

– Vi ser att smittan ökar i länder som tidigare hade kontroll över smittspridningen, sade Norges hälsominister Bent Høie (H), under fredagens pressträff i Oslo.

Dessutom avråder norska UD norska medborgare från resor som inte är strängt nödvändiga till rödmarkerade länder.

ANNONS

– Denna utveckling bekräftar det som hela tiden har varit regeringens budskap: både smittsituationen och lokala restriktioner kan förändras snabbt. Alla som funderar att resa till utomlands, måste vara försiktiga och sätta sig in i situationen i det landet de ska resa till, sade Norges utrikesminister Ine Eriksen Søreide, under torsdagen.

Landets hälsominister Bent Høie (H) meddelade under fredagen att regeringen från och med lördag inför ett förbud mot att servera alkohol i hela Norge efter midnatt.

LÄS MER:Ingen alkohol på krogen efter midnatt i Norge

Gränsbeskedet gäller som utgångspunkt fram till den 20 augusti.

ANNONS