Professor Richard H Thaler (mitten), University of Chicago Booth School of Business, 2017 års pristagare av Sveriges riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne,
Professor Richard H Thaler (mitten), University of Chicago Booth School of Business, 2017 års pristagare av Sveriges riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne,

Nobelpristagare kritiserar pensionssystemet

Ekonomipristagaren Richard H Thaler tycker inte att det svenska premiepensionssystemet fungerar. För många val, är hans dom. För bara tre veckor sedan var han i Sverige för att diskutera tänkbara reformer.

ANNONS
|

Richard H Thaler, – årets mottagare av ekonomipriset till Alfred Nobels minne – tycker att det finns för många valmöjligheter i pensionssystemet.

- Ett tema i hans forskning är att fler valmöjligheter inte alltid är bättre, om man är irrationell och har svårt med självkontroll. Färre kan vara bättre, säger professor Per Strömberg, ordförande i kommittén som utser mottagaren av ekonomipriset.

- I det svenska systemet fanns oändligt många fonder när det infördes, och folk visse inte vad de skulle göra. De gick på tumregler som ekonomiskt sett kanske var galna, gick in i en dyr hajpad internetfond och sedan gick man aldrig ur.

ANNONS

Nytt system

Vår tendens att inte ändra ekonomiska beslut vi en gång tagit är något som politiker måste förhålla sig till när de konstruerar system, är Thalers poäng.

För bara några veckor sedan var han i Sverige, och sade då i en intervju med Dagens Nyheter att premiepensionssystemet inte längre fungerar som det var tänkt.

- Om det fortsätter som nu, kommer Sjunde AP-fonden bli helt dominerande. Det beror inte på politiska beslut, utan på att pensionsspararna föredrar att vara passiva, sade han.

Han vill hellre se ett system med några få fonder.

- Systemet vi har byggt i dag var jättefint på 1990-talet men då fanns inte den forskning som nu finns. Nu när man vet bättre. Ska man då inte anpassa systemet till det som är känt i dag så att det funkar bättre för individerna? Jag stödjer helt och hållet hans sätt att se på det. Man ska ha en bra valarkitektur för individerna. De flesta vill kanske inte välja och då ska man se till att de hamnar rätt först, säger Lundbergh.

ANNONS

Brinner för jobbet

TT: Vad fick du för intryck av honom när han var här?

- Det som jag är fascinerad av är att han är 72 år, och fortfarande superintresserad av sitt jobb. Det är otroligt inspirerande med någon som håller det intresset vid glöd även under den senare delen av karriären, säger Stefan Lundbergh.

Vid presskonferensen fick Thaler, som var med på telefon, frågan om han tror att fler kommer att lyssna på hans rådgivning nu när han fått ekonomipriset.

- Jag hoppas de lyssnar till forskningen jag presenterade och den forskning jag och mina kollegor gör, för jag tror det finns sätt att förbättra det svenska pensionssystemet, svarade han.

TT
Fakta: Premiepensionen

Premiepensionen ingår i den allmänna pensionen. 2,5 procent av inkomsten sätts av och placeras i fonder, som spararna själv kan välja. Systemet infördes år 2000.

I dagsläget finns 865 fonder i systemet. Överlägset störst är det statliga alternativet AP7 Såfa, som förvaltas av Sjunde AP-fonden. Där hamnar pensionspengar som inte aktivt placeras i någon annan fond.

Källa: Pensionsmyndigheten

ANNONS