Foto: Mariam Butt /NTB scanpix/TT
Foto: Mariam Butt /NTB scanpix/TT Bild: Butt

NHO: Miljardtapp för norska staten

Norska staten kan tappa en miljard på socker- och läskavgifter, uppger Næringslivets Hovedorganisasjons, NHO. Orsaken ska enligt dem delvis bero på att fler norrmän bara köper godis och läsk i Sverige.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgradeNorge usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

NRK rapporterar att NHO:s senaste räkenskaper visar att staten kan tappa en miljard norska kronor på landets socker- och läskavgifter jämfört med vad politikerna beräknat förra året.

LÄS MER:Norge vill sänka sockerskatten

Det var förra året som norska politiker antog att socker- och läskavgifterna skulle få in 5,7 miljarder till statskassan 2018, ett avgiftshopp som innebar en ökning med 1,8 miljarder kronor från förgående år. Men nu visar NHO:s beräkningar efter de nio första månaderna att staten kan förvänta sig en förlust på de beräknade intäkterna 2018.

– När mycket nu tyder på att avgiftsintäkterna till staten misslyckats, står vi inför sällsynt misslyckad politik med negativa konsekvenser hur du än vänder på det, säger NHO:s mat- och drickchef Petter Haas Brubakk, till NRK.

ANNONS

Vid det nya året ökade avgifterna varorna på läsk och godis i Norge till mellan 40 och 80 procent, något som påverkat försäljningen på dessa varor. Sverige som inte har liknande avgifter på läsk och godis, som i Norge, innebär att allt fler norrmän endast köper läsk och godis i Sverige, tror Brubakk.

LÄS MER:Norska gränshandeln slår nya rekord

Gränshandeln har ökat med fyra procent i de första kvartalen för i år, visar siffror från norska Statistisk sentralbyrå. Dessutom har Pantsällskapet Infinitum har kartlagt siffror från septembermånad som visar att antalet svenska boxar som pantas i norska automater har ökat med 27 procent hittills i år, uppger NRK.

ANNONS